Tην ανησυχία τους και την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να περάσει η ΛΑΡΚΟ στον ιδιωτικό τομέα κατέθεσαν τα 5 σωματεία των εργαζομένων σε ημερίδα που οργάνωσαν στην Λάρυμνα. Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας διαπίστωσε ότι χρειάζονται επενδύσεις που δεν μπορούν να γίνουν από τους μετόχους και το κράτος σ' αυτή τη φάση ενώ οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ήταν παρόντες
δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς το παρόν για τις προοπτικές της επιχείρησης.
« Η ΛΑΡΚΟ τα βγάζει πέρα μόνη της. Αυτό απέδειξε η τελευταία περίοδος που έχει κέρδη. Πριν από 30 χρόνια όταν ολοκληρώθηκε η ληστρική εκμετάλλευση της ΛΑΡΚΟ από τους ιδιώτες, την έστυψαν και την πέταξαν στην αγκαλιά του δημόσιου. Τώρα που κάτι κινείται με το εργοστάσιο, επεξεργάζονται και πάλι σενάρια για να την ξεπουλήσουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ κ. Σπύρος Γκριτζάπης τονίζοντας συγχρόνως τόσο την απόφαση των εργαζομένων να βγουν στο δρόμο όσο και το παράπονό του ότι δηλαδή «δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε συνομιλητές στην κυβέρνηση».
Λίγο αργότερα η βουλευτής Φθιώτιδας κα Κατερίνα Μπατζελή από το βήμα σημείωνε πως «θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρή την καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν ανθρώπους στην κυβέρνηση για να συνομιλήσουν μαζί τους. Ως βουλευτές είμαστε υποχρεωμένοι να το ελέγξουμε αυτό τις επόμενες ώρες...».
Την ώρα όμως που οι εργαζόμενοι υπερθεμάτιζαν υπέρ της βιωσιμότητας του εργοστασίου και της επιχείρησης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μπαράκος αποκάλυπτε εντελώς διαφορετικά στοιχεία. «Αυτή την περίοδο δεν μας ακούει κανείς. Ούτε οι μέτοχοι που είναι το κράτος, η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα, ούτε οι τράπεζες» σημείωσε χαρακτηριστικά θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι η βιομηχανία βρίσκεται στο κατώτατο αριθμό εργαζομένων της ιστορίας της. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη τόνισε πως υπάρχουν ζημιές από το παρελθόν 173 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Υπάρχουν και οφειλές που φτάνουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ που κυρίως είναι προς την ΔΕΗ, την Αγροτική τράπεζα ενώ τα χρέη προς προμηθευτές τα αντιμετωπίζει η παρούσα διοίκηση.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει καταθέσει τις θέσεις του στην κυβέρνηση και μεταξύ αυτών είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, η συμμετοχή του κράτους στην επιχείρηση «γιατί πρόκειται για εθνικό ορυκτό πλούτο που κατ΄ εκχώρηση του δημοσίου εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ακόμη έκανε λόγο για όρους που πρέπει να βάλει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση εξασφάλισης των επενδύσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.
«Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ζήσει μέσα από διασφαλισμένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του δημόσιου και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Μέσα από συνετή διαχείριση αλλά και βοηθούμενη από τη συγκυρία των τιμών του νικελίου έχει ανατρέψει την αρνητική της θέση. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει. Η στάμνα πολλές φορές πάει στη βρύση αλλά σπάει όμως μία και μοναδική φορά» υπογράμμισε αρκετές φορές ο κ. Μπαράκος μιλώντας στην ημερίδα.
Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Τόνια Αντωνίου αναφέρθηκε στην διαχρονική πορεία της βιομηχανίας, στην κακοδιαχείριση του πρόσφατου παρελθόντος και συγχρόνως τόνισε την ανάγκη σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου «χωρίς ανθρώπινο αίμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενη στα δυστυχήματα του πρόσφατου παρελθόντος. Σε ότι αφορά τα σενάρια για μεταβίβαση της εταιρείας στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε λίγο υπομονή μέχρις ότου και η κυβέρνηση ανακοινώσει τις προθέσεις της για τις αποκρατικοποιήσεις τις οποίες όπως είπε «επεξεργάζονται σ' αυτή τη φάση».
Στη διεύρυνση του διαλόγου με την κυβέρνηση όταν βεβαίως υπάρχει το σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Τσόνογλου.
Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και συγχρόνως προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να ενημερώσουν την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Δηλώνουν ακόμη πως θα βρεθούν στο πεζοδρόμιο με μεγάλες κινητοποιήσεις από τη στιγμή που προχωρήσουν εντελώς διαφορετικές εξελίξεις. Τέλος δηλώνουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποιήσεων αφού σημειώνουν ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι συνυφασμένη με τον ορυκτό πλούτο της χώρας»
Απο:Newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου