Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποιήσεις σκούπα - Το Δημόσιο και πουλάει και παραχωρεί το management - Ιδού τα νέα χαράτσια

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να ικανοποιήσει τις αγορές ανακοίνωσε αποκρατικοποιήσεις - εξπρες, αλλά και νέα φορολογικά βάρη για να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας
Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία, ώστε να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις τάχιστα. 

Πιο συγκεκριμένα:

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) and Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι 

Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών
Παράλληλα το Υπουργικό αποφάσισε ότι θα ληφθούν φέτος επιπρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.
Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μεταξύ άλλων ελήφθησαν, ομοφώνως, οι εξής αποφάσεις:
-Aμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δις Ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι συγκεκριμένες αυτές παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
-Yιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δις Ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
-Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
-Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δις ως το 2015 που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.
-Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, , Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.
-Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.
-Παράλληλα το ΥΣ ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
-Συμπλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη αλλά και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Διαβάστε στα Σχετικά Αρχεία το πλήρες σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων

Ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις με ΤΤ, λιμάνια, ακολουθούν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ - Έρχονται νέοι φόροι στο πετρέλαιο, στα ΙΧ και στην κατανάλωση
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα ξεκινήσουν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα λιμάνια και σε δεύτερο χρόνο θα πωληθούν ΔΕΗ ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Αυτό αναφέρει κυβερνητική πηγή σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, OTE και ΕΥΔΑΠ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Η ίδια πηγή τονίζει ότι από τις προαναφερόμενες εταιρείες η συμμετοχή του Δημοσίου θα πέσει στο μηδέν.
"Πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις", δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου, όπου συζητήθηκε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2011-2015.
Παράλληλα, το πακέτο των μέτρων που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, εκτός των αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα, τα οποία και θα αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της βοήθειας από τους δανειστές μας:
Νέοι φόροι
-Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά
-Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
-Επιβάλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο
-Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
Περικοπές μισθών
-Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο.
-Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου
Νωρίτερα, ο κ Παπανδρέου τόνισε στους υπουργούς του πως το πατριωτικό καθήκον δεν επιτρέπει ολιγοψυχία.
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι «πέρυσι αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της χώρας. Η μάχη συνεχίζεται. Το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία». Επίσης είπε ότι «παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται, για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε τη χώρα. Δεν επιτρέπεται από κανέναν πισωγύρισμα».
Το πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει στο σύνολό του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεδομένου μάλιστα και του ότι οι εκπρόσωποι βρίσκονται για λίγες μέρες εκτός Αθηνών. Τα στελέχη της Τρόικας έχουν “παραγγείλει” μεγαλύτερη σαφήνεια στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και περισσότερο άμεσες αποφάσεις και μέτρα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες ενστάσεις ήταν στα χρονοδιαγράμματα και στην αποφασιστικότητα της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε και ο Σερβας Ντερούς την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας και όχι τόσο της βιωσιμότητας τους χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, τα χρήματα των Δημόσιων Ταμείων επαρκούν μέχρι τις 18 Ιουλίου, γεγονός που ασκεί ολοένα και περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση.
Το πιο δύσκολο βέβαια κεφάλαιο του νέου προγράμματος μετά τις αυξανόμενες πιέσεις των Ευρωπαίων θα είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων αφού ενώ όλοι συμφωνούν για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να διαφωνούν με τη μεθοδολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνεται αναλυτική λίστα με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν, το χρόνο πώλησης, το ποσοστό και το πιθανό τίμημα. Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση των ακινήτων. Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την δημοσιοποίηση ολόκληρου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Τα συνολικά μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, αφού θα έχουν την έγκριση του σημερινού υπουργικού, θα έχουν ως στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 26 δςσ. αλλά το πρόγραμμα θα αφορά μάλλον την περίοδο 2011 -2014 αφού στο τέλος της συγκεκριμένης τετραετίας αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το ύψος των μέτρων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, και δεν αποκλείεται να φτάσει τα 30 δις. Ευρώ.
Τα συνολικά μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν ως στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 26 δισ. αλλά το πρόγραμμα θα αφορά μάλλον την περίοδο 2011 -2014 αφού στο τέλος της συγκεκριμένης τετραετίας αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το ύψος των μέτρων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, και δεν αποκλείεται να φτάσει τα 30 δις. Ευρώ.
Η Τρόικα, πλέον, έχει θέσει θέμα πολιτικής συναίνεσης την οποία και εμμέσως έχει συνδέσει με την εκταμίευση ή μη της πέμπτης δόσης, ενώ με την απογοήτευση της για την πορεία της υλοποίησης του μνημονίου αλλά και του σχεδιασμού για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να έχει εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως. Στο υπουργικό σήμερα, τόσο από τη μεριά του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού οικονομικών θα καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει δείγματα ομοιογένειας και σύμπνοιας, ενώ θα πρέπει να τελειοποιηθεί το πρόγραμμα ώστε να αποτελέσει και την απάντηση εν όψη της “αρνητικής” αξιολόγησης της Τρόικας.

Απο:reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους