Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Norilsk: ο ρωσικός "γίγαντας" επεκτείνεται


Η Norilsk Nickel είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 25%.


Στόχος η κεφαλαιοποίηση των 150 δισ. δολαρίων

Ένα φιλόδοξο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που θα μπορούσε να τριπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση της OAO GMK Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής της Ρωσίας, σκιαγράφησε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Vladimir Strzhalkovsky.


Η Norilsk Nickel είναι ήδη η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου παγκοσμίως. Από το μέταλλο, οι τιμές του οποίου την τελευταία τριετία κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 51.600 δολαρίων ο τόνος, προέρχονται τα 2/5 των πωλήσεων της. Το 80% της κερδοφορίας της προέρχεται από τις εγκαταστάσεις βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου πραγματοποιεί εξορύξεις από βάθη έως και 1,3 χιλιομέτρων.



Κατά τον Strzhalkovsky, η εταιρεία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτηση της από το νικέλιο και ήδη σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της μονάδες παραγωγής χαλκού, άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος στην Ινδονησία και τη Λατινική Αμερική.

Στόχος της είναι να φέρει την κεφαλαιοποίηση της στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 14 χρόνια...

«Είναι επικίνδυνο να εξαρτιόμαστε από το νικέλιο, στην παγκόσμια αγορά του οποίου έχουμε ήδη μερίδιο 25%», σημείωσε ο Strzhalkovsky, προσθέτοντας ότι «η αγορά του χαλκού, όπου έχουμε μερίδιο μόλις 3% επί της παγκόσμιας παραγωγής, προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια επέκτασης». Αν και η παραγωγή της Norilsk Nickel προβλέπεται να έχει ενισχυθεί κατά 68% έως το 2025, ο στόχος του CEO της εταιρείας είναι να τριπλασιάσει την παραγωγή της σε χαλκό και να διπλασιάσει την παραγωγή σε πλατίνα και συγγενή μέταλλα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υλοποιηθεί υπό τον ανταγωνισμό άλλων παγκόσμιων «κολοσσών» του κλάδου, όπως οι Vale SA, BHP Billiton Ltd και Rio Tinto Group.

Εξαγορές
«Η Norilsk θα πρέπει να διαφοροποιήσει την παραγωγή της, τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο γκάμας προϊόντων, καθώς τα αποθέματά της σε νικέλιο στη Ρωσία αρχίζουν να φθίνουν», σχολιάζει ο αναλυτής της Morgan Stanley στη Μόσχα, Dmitriy Kolomytsyn.

Αν και οι ταμειακές ροές της είναι καλές, θα πρέπει να προχωρήσει σε εξαγορές στον χώρο του νικελίου εντός της Ρωσίας ή σε εξαγορές άλλων μονάδων παραγωγής στο εξωτερικό», σημειώνει.





Σύμφωνα με τον Vladimir Strzhalkovsky, έως το 2025 η Norilsk Nickel θα παράγει ετησίως 500.000 τόνους νικελίου και 1 εκατ. τόνους χαλκού. Ενδεικτικά, το 2010 η παραγωγή της σε νικέλιο διαμορφώθηκε σε 297.329 τόνους, η παραγωγή χαλκού σε 388.872 τόνους, ενώ παράλληλα παρήγαγε 2,86 εκατ. ουγκιές παλλαδίου και 693.000 ουγκιές πλατίνας.

Τα σχέδια της Norilsk για «άνοιγμα» στον χαλκό έρχονται σε μια περίοδο που η Barclays Capital προβλέπει άνοδο του μετάλλου σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, στα 12.000 δολάρια ο τόνος, με τις τιμές του από τα τέλη του 2008 να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.



Όπως είπε ο Strzhalkovsky, η Ινδονησία αποτελεί μια «ελκυστική επιλογή» για την εταιρεία του, λόγω του μεταλλευτικού της πλούτου και του φθηνού εργατικού δυναμικού. Στις 6 Μαΐου, μάλιστα, υπέγραψε με την κυβέρνηση της χώρας ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής χαλκού δυναμικότητας 400.000 τόνων ετησίως. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει, παράλληλα, να επεκταθεί και στην Αφρική, ενισχύοντας την παρουσία της στην Μποτσουά-να και τη Νότια Αφρική. Στην Αυστραλία πρόσφατα τέθηκαν ξανά σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις στο Lake Johnston, μετά τη διακοπή του 2009 λόγω υψηλού κόστους. Πλέον οι σημερινές τιμές του νικελίου (ενισχύονται συνολικά κατά 20% τους τελευταίους 12 μήνες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου), σε συνδυασμό με κινήσεις περικοπής κόστους, έχουν καταστήσει τη μονάδα κερδοφόρα. Στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Strzhalkovsky, εξετάζονται πιθανές εξαγορές στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Περού, στο Μεξικό και στην Κούβα. «Αναλύουμε τη συγκεκριμένη αγορά πολύ σοβαρά, αν και δεν αποτελεί στόχο η άμεση επέκτασή μας, χωρίς προηγουμένως να έχουμε αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», είπε, διευκρινίζοντας ότι είναι πιθανό τα πρώτα deals να προκύψουν μετά το 2012. Συνολικά, έως το 2025, η Norilsk σχεδιάζει να δαπανήσει 34 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του σχεδίου της. Ο Strzhalkovsky, ωστόσο, διευκρινίζει ότι, αν και η εταιρεία του σχεδιάζει να επεκταθεί και στην παραγωγή άνθρακα, δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά της OAO Raspadskaya (οι βασικοί μέτοχοι της οποίας αναζητούν αγοραστές) ή άλλης ρωσικής εταιρείας του κλάδου. Κερδοφορία Για το 2011 ο CEO της Norilsk αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα δηλαδή με τα κέρδη του 2010, καθώς, όπως είπε, το νικέλιο υποχωρεί φέτος περίπου κατά 8%, ενώ οι τιμές σε χαλκό, πλατίνα και παλλάδιο είναι «ικανοποιητικές». Το 2009 τα καθαρά κέρδη της είχαν διαμορφωθεί σε 2,65 δισ. δολάρια. Η εταιρεία τρέχει παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε τον Απρίλιο και το οποίο, σύμφωνα με τον Strzhalkovsky, έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής περίπου κατά 50%. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών εντός του τρέχοντος έτους, μια απόφαση που θα ληφθεί από το δ.σ. της εταιρείας και θα εξαρτηθεί από τις ταμειακές ροές της και από το κατά πόσο είναι έτοιμη ή όχι να αυξήσει τις κεφαλαιακές δαπάνες της.
 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 18ης Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους