Των Όλγας Μπαλαφούτη, Χρίστου Τσατσαρώνη
Η
ΛΑΡΚΟ χρειάζεται έναν σοβαρό επενδυτή, που θα συνεχίσει τις επόμενες
δεκαετίες την παραγωγική και εξαγωγική της δραστηριότητα. Αυτό τονίζει
μιλώντας στην «Ι», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιστορικής
βιομηχανίας Αναστάσιος Μπαράκος. Η εταιρεία, την οποία πωλεί το ελληνικό
δημόσιο και για την οποία ήδη εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους, το 2010 κέρδισε ένα μεγάλο παραγωγικό στοίχημα. Αλλά και το 1ο εξάμηνο του 2011 καταγράφει ικανοποιητική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας.
■Η επιστροφή της ΛΑΡΚΟ, κ. Μπαράκο, σε
κερδοφόρο τροχιά οφείλεται μόνον στην σε εξέλιξη ευρισκόμενη
χρηματοοικονομική της εξυγίανση ή και στο γεγονός ότι βελτιώθηκαν
διεθνώς οι τιμές και η ζήτηση νικελίου;
Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας, τον Απρίλιο του 2010, είχαμε μπροστά μας ένα διπλό στοίχημα: να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της και να την επαναφέρουμε στις αγορές, αλλά και να επαναφέρουμε την παραγωγή σε επίπεδα σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η εταιρεία. Είναι λογικό με το επίπεδο παραγωγής των ετών 2008-2009, οι παραδοσιακοί πελάτες της ΛΑΡΚΟ να έχουν υποκαταστήσει τις προμήθειές τους με άλλους παραγωγούς-προμηθευτές. Θα έπρεπε, λοιπόν, για να υπογράψουν μαζί μας καινούργια συμβόλαια, να τους πείσουμε ότι η ΛΑΡΚΟ ήταν σε θέση να ανταποκριθεί αξιόπιστα στη ζήτηση, τόσο όσον αφορά στους χρόνους παράδοσης, όσο και σε σχέση με την ποιότητα. Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής απαιτούσε μεγαλύτερη τροφοδοσία σε μετάλλευμα, άρα και ενεργοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού. Καταφέραμε από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 να θέσουμε σε πλήρη λειτουργία και το εργοστάσιο, αυξάνοντας την παραγωγή από 800 τόνους τον μήνα σε περίπου 1.600 μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, καταφέραμε από 9.000 τόνους, που ήταν η προγραμματισμένη παραγωγή για το 2010, να φτάσουμε περίπου σε 13.500 τόνους. Για το 2011 προβλέπεται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 18.000 τόνους. Ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου έχουμε πετύχει παραγωγή άνω των 10.500 τόνων. Με αυτές τις ενέργειες κερδίσαμε ένα μεγάλο παραγωγικό στοίχημα. Όπως είναι λογικό, μειώθηκε το κόστος σε ανταγωνιστικά επίπεδα και επιτρέπει στην εταιρεία να λειτουργεί με κερδοφορία. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειες του εργατικού και στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, σε περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, που επέτρεψε στην εταιρεία να αναδείξει τις παραγωγικές της δυνατότητες.
■ Με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου
-τα συμβόλαια, την παραγωγή και τις τιμές- εκτιμάτε ότι η χρήση του 2011
θα είναι κερδοφόρα; Και σε ποια τάξη μεγέθους θα κινηθούν ο τζίρος και
τα κέρδη της εταιρείας;
■ Οι συνολικές επενδύσεις που βρίσκονται σε
εξέλιξη τι ακριβώς περιλαμβάνουν και ποιο είναι το συνολικό κόστος τους;
Γίνονται μόνο με ίδια κεφάλαια και ποια θα είναι τα οφέλη μετά την
ολοκλήρωσή τους;
Έντονο το ενδιαφέρον των μνηστήρων για την αποκρατικοποίηση
Ηγείστε μιας από τις μεγαλύτερες
βιομηχανικές μονάδες της χώρας και μιας εκ των πέντε κορυφαίων παραγωγών
σιδηρονικελίου διεθνώς, η οποία οδεύει προς πώληση. Πιστεύετε ότι θα
υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της και ποιοι κατά την άποψή
σας είναι οι δυνητικά ισχυρότεροι διεκδικητές;
Τη διαδικασία αποκρατικοποίησης τη χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και ο ειδικός σύμβουλος του Δημοσίου. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να καταλήξει σε επιτυχία αυτή η προσπάθεια. Η ΛΑΡΚΟ έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τεράστιου εθνικού ορυκτού πλούτου, είναι μια εθνική επιχείρηση της βαριάς βιομηχανίας που συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν συνυπολογίσουμε και τον κύκλο των εργολάβων και προμηθευτών μας. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσει τις επόμενες δεκαετίες την παραγωγική και εξαγωγική της δραστηριότητα, ενισχυμένη από ένα σοβαρό επενδυτή, με επαρκή κεφάλαια και τεχνογνωσία. Αυτός ο στόχος πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί.
■ Ποιο είναι το ύψος των συνολικών
υποχρεώσεων και των συνολικών συσσωρευμένων ζημιών της ΛΑΡΚΟ; Και κατά
την άποψή σας, ποιες ήταν οι βασικές αιτίες που υπήρξαν τέτοιου ύψους
ζημίες στην εταιρεία;
Μετά το θετικό αποτέλεσμα του 2010, περιορίσαμε τις συσσωρευμένες ζημίες στα επίπεδα των 156 εκατ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό οι ζημίες αυτές αποδίδονται στην παγκόσμια κρίση. Υπήρξαν, επίσης, ορισμένες ατυχείς διαχειριστικές επιλογές προηγούμενων διοικήσεων, σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια στην αγορά παραγώγων. Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ΛΑΡΚΟ κρατήθηκε όρθια και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και αξιοποιεί πάλι σήμερα την τεράστια παραγωγική της δυναμικότητα.
Απο:Isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου