Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Άνεργοι μέχρι τέλος του χρόνου 134.000 εργαζόμενοι

Σε 134.000 υπολογίζονται οι θέσεις μισθωτής εργασίας που θα χαθούν μέχρι το τέλος του 2011 στους τομείς δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 100.000 μικρές εταιρείες να ............


βάζουν λουκέτο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας προβλέπονται 183.000 λουκέτα μέχρι τον Ιούλιο του 2012 και συνολικά για το ίδιο διάστημα προβλέπεται απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Παράλληλα σημειώνεται ότι συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα έναντι 440.000 της προηγούμενης έρευνας που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011.

Η κρίση - με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα - θα βαθύνει περαιτέρω τους επόμενους μήνες και η εκτίμησή τους είναι ότι η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο θα είναι στα σημερινά επίπεδα δηλαδή γύρω στο 29% με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.

Προβλέψεις για εκτίναξη ανεργίας

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας και υπολογίζεται απώλεια 134.000 θέσεων μισθωτής εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Πάνω από 4 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ 1 στους 3 αναγκάστηκε να μειώσει ώρες και ημέρες εργασίας.

Στο εμπόριο μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να επιλέγουν τη μείωση αποδοχών.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι 3 στις 10 εταιρείες συνολικά σκοπεύουν να μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας του προσωπικού τους.

Από τα στοιχεία φαίνεται, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλος, ότι οι μικρότερες των επιχειρήσεων «αντιστέκονται» περισσότερο στις απολύσεις και εν πολλοίς προκύπτει ότι μετά το πρώτο κύμα εξόδου επιχειρήσεων από την αγορά, αλλά και συρρίκνωσης του αριθμού των εργαζομένων εισερχόμαστε σε ένα ανθεκτικότερο πυρήνα επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν και θέλουν να αντέξουν περισσότερο.

Επίσης, η 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε δημόσια ταμεία και προμηθευτές.
Επιπλέον, περισσότεροι από τους 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στην καταβολή των μισθών στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Επιπλέον, το 47% των επιχειρηματιών μίλησε για αύξηση στον μέσο όρο του χρόνου είσπραξης από πελάτες ενώ έχει μειωθεί από πεντέμιση σε τέσσερις μήνες το χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά να μειωθεί νομοθετικά ο χρόνος μεταχρονολόγησης των επιταγών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος είπε ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων γενικά, αλλά αντιθέτως προτείνουμε να μειωθεί η φορολογία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας κ. Ν. Σκορίνης εμφανίστηκε ακόμη πιο απαισιόδοξος για το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι «συνεχίζεται η μείωση της ζήτησης, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η κατάσταση επιδεινώνεται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης».
 
Απο:madata
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους