Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κούρεμα 1 δισ. στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ενα μικρό κούρεμα της τάξης του ενός δισ. ευρώ θα υποστεί και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο - προς ανακούφιση της κυβέρνησης - μειώνεται από τα 5 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ για το 2011.
Η αρχή πάντως θα γίνει αυτή την εβδομάδα μέσω της επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης για τον

 
ΟΠΑΠ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», εγχειρήματα τα οποία, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης, θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της κυβέρνησης για την είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο και αυτός ο στόχος μετατίθεται για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου κυρίως λόγο της ολοκλήρωσης του τυπικού μέρους των συμφωνιών. Ειδικά για τον ΟΠΑΠ το Δημόσιο προωθεί την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών αλλά και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT) με τις προσδοκώμενες εισπράξεις να υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά για τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ Βενιζέλος» αναμένεται η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στη γερμανική εταιρεία Hochtief με το δημόσιο να προσδοκά την άντληση 300 εκατ. ευρώ. 


Η ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
 

Πέραν αυτών και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής τα επόμενα προς πώληση ασημικά που μεταβιβάστηκαν ήδη στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αφορούν στη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΔΙΕ και τη ΛΑΡΚΟ, το Ελληνικό ΑΕ καθώς επίσης και 35 ακίνητα (από 2.000 - 35.000 τ.μ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονται κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας) του υπουργείο Πολιτισμού (Λ. Θηβών), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Πειραιώς), των υπουργείων Παιδείας και Υγείας (Μαρούσι).

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 έως το τέλος του 2011, που θα αποδώσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης και νέες άδειες παιγνιδιών), του ΟΛΘ και των Κρατικών Λαχείων.

Σε ό,τι αφορά την Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, έως τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να διατεθεί μειοψηφικό πακέτο 40% των μετοχών της εταιρείας, ενώ περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου αναμενόταν να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το δ' τρίμηνο του 2012. Η καταιγίδα ωστόσο που συνεχίζει να πλήττει τις διεθνείς και την εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει οδηγήσει στα τάρταρα τις αποτιμήσεις με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την άμεση αποκρατικοποίηση των εισηγμένων.

Παρά ταύτα ήδη έχουν εισπραχθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, ενώ για την επίτευξη του στόχου των υπολοίπων 1,3 δισ. ευρώ μπορεί να συνδράμουν οι επεκτάσεις για τον ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, οι κινήσεις σε σχέση με το αεροδρόμιο και τα άλλα δικαιώματα του Δημοσίου, όπως για τις συχνότητες και τη ΔΕΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους