Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ 2011 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

Ρεπορτάζ : Ναταλία Δάφνη
(από την Ημερησία)

 

Οι παγκόσμιες αγορές θα ανακάμψουν το 2012 ύστερα από ένα εφιαλτικό 2011, που «ψαλίδισε» περί τα 3,7 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιακή αξία τους από τις αρχές του έτους -περισσότερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές που...

πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuter' s, προβλέποντας πως σχεδόν όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες (δέκα στον αριθμό) που καλύπτει η δημοσκόπηση -με εξαίρεση τον Dow Jones και το νοτιοκορεατικό δείκτη KOSPI- θα τερματίσουν στο «κόκκινο» το 2011.
Πτώση
Ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor's 500 αναμένεται να κλείσει το έτος με πτώση, για πρώτη φορά στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, αλλά σε τριμηνιαία βάση προβλέπεται να καταγράψει οριακή άνοδο το δ΄ τρίμηνο, σε σχέση με το χθεσινό επίπεδό του. Πλην όμως για τα τέλη του έτους οι αναλυτές τον «βλέπουν» στις 1.250 μονάδες, 150 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή τους προ τριών μηνών (στις 1.400 μονάδες).
 

Για το γερμανικό Dax εκτιμάται πως θα τερματίσει το έτος στις 6.000 μονάδες, υψηλότερα κατά 7% σε σχέση με το χθεσινό του κλείσιμο, αλλά με ετήσια απώλεια της τάξεως του 13%. Για το γαλλικό CAC 40 προβλέπεται άνοδος 6,8% το δ΄ τρίμηνο, αλλά ετήσια απώλεια 16%. Για τον ιταλικό FTSE Mib εκτιμάται πως το Δεκέμβριο θα κερδίσει μέρος από το χαμένο «έδαφός» του από τις αρχές του έτους.
Καθώς κλείνει σήμερα το γ΄ τρίμηνο, οι επενδυτές εισέρχονται στο δ΄ τρίμηνο με ελαφρώς μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές και με σαφώς υψηλότερη ρευστότητα, που θα μπορούσε γρήγορα να χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτήσει ένα ράλι. Οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες μετείχαν 59 επενδυτικοί οίκοι από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, έδειξαν πως το μέσο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είχε έκθεση σε ποσοστό 50,5% σε μετοχές, έναντι ποσοστού 49,2% τον Αύγουστο.
Ράλι
Τα χρηματιστήρια διεθνώς είχαν ράλι την τελευταία εβδομάδα. Συνήθως το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κερδοφόρο για τις μετοχές, με τις καλύτερες επιδόσεις να έρχονται, μάλιστα, το Δεκέμβριο. Πλην όμως, υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις πως τα ζητήματα που περιορίζουν τις επενδύσεις «ρίσκου» -η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη- έχουν απομακρυνθεί. Γι΄αυτόν το λόγο είναι δημοφιλής και η αυξημένη ρευστότητα. Αναλυτές σχολίαζαν πως τα αποτελέσματα των τριμηνιαίων δημοσκοπήσεων του Reuter' s είναι υπερβολικά αισιόδοξα δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και της απειλής για παγκόσμια ύφεση.
 

Δημοσκόπηση του Bloomberg αποκάλυψε πως οι επενδυτές ανά τον κόσμο προβλέπουν σε ποσοστό 75% ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα περιέλθει σε ύφεση εντός του επόμενου δωδεκαμήνου, προκαλώντας χρηματοοικονομική κρίση και κοινωνικές αναταραχές, με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (40%) να προβλέπει την έξοδο τουλάχιστον ενός κράτους-μέλους το 2012.
Οι κλιμακούμενες ανησυχίες πως η κρίση χρέους θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη αντικατοπτρίζονται και στη βουτιά του δείκτη οικονομικού κλίματος στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης της Κομισιόν υποχώρησε στις 95 μονάδες από 98,4 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για διαμόρφωσή του στις 96 μονάδες. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους