Την «απαλλαγή του χρέους με την ενεργό παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων με αύξηση του νομίσματος, προκειμένου σε χώρες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση χρέους να απαλλαγούν από το άγος τους χρέους και να κατευθύνουν τους πόρους τους στην χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους» προτείνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέσα από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για το 2011. Επισημαίνει δε πως η λιτότητα της περιόδου 2009 – 2011 σήμανε οπισθοχώρηση κατά μία 10ετία τουλάχιστον στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, ρίχνοντας παράλληλα τη χώρα στην 90η θέση της κατάταξης με βάση την ανταγωνιστικότητα.
Παραθέτοντας το στοιχείο πως «ένα ευρώ στα τέσσερα που παράγονται στην Ελλάδα δεν φορολογείται και ο Κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια στερείται ετήσιων εσόδων 12 -15 δις ευρώ», ζητά την αναδιανομή του εισοδήματος με την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια στην Ελλάδα να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
Τονίζοντας ότι «χωρίς την παραγωγή πλεονασμάτων δεν μειώνεται το χρέος, όση λιτότητα και να επιβληθεί», αξιώνει «ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με δημόσιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και με την εγκαθίδρυση ολοκληρωμένων συμπλεγμάτων δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρωτογενών πλεονασμάτων».
Κατά την ανάλυσή του, το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ διαπιστώνει πως «η ελληνική οικονομία διανύει το τρίτο έτος ύφεσης και εισέρχεται σε μερικούς μήνες στο τέταρτο έτος ( 2012, εξέλιξη ΑΕΠ -2,5%) σε συνθήκες εργασιακής, κοινωνικής, και παραγωγικής αποσύνθεσης, χωρίς η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη να έχει πετύχει τους στόχους της (επιστροφή στις αγορές το 2012 και ανάκαμψη το Β’ εξάμηνο του 2011)».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει λόγο για «υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης κατά 16,4% και επιστροφή στα επίπεδα του έτους 2003, υποχώρηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 3,3% και επιστροφή στο έτος 2005, υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 12,5% και επιστροφή στο έτος 2005, υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού κατά 11,4% και επιστροφή στο έτος 2003 και του κατώτατου μισθού σε επίπεδα πριν το 1984».
Είναι, άλλωστε, γνωστές οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου για την ανεργία η οποία επιστρέφει στα επίπεδα του 1961: «αύξηση της στατιστικής ανεργίας (17% - 18% στο τέλος του 2011) και της πραγματικής ανεργίας (22% στο τέλος του 2011)». Είναι χαρακτηριστικό ότι «όσες θέσεις (320.000) δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000-2008 χάθηκαν κατά την περίοδο 2009 -2011» και πως «σε δύο χρόνια (2009-2011) χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναμης που αποκτήθηκε σε δέκα χρόνια».
Όσον αφορά στην «πράσινη» οικονομία και τη συμβολή της στην απασχόληση, αυτή θα ισούται με 97.000 απασχολούμενους, γεγονός που καθιστά την «πράσινη» ανάπτυξη υπαρκτή αλλά όχι αρκετή.
Ανάμεσα σε άλλα, το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ τονίζει με νόημα πως «η ευημερία των βόρειων χωρών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης με δανεισμό των Μεσογειακών χωρών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου