Στο διηνεκές πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες θα πληρώνουν κάθε χρόνο στο κράτος ενοίκιο για το σπίτι τους μέσω του νέου τέλους για τα ακίνητα, που σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής δεν θα έχει ημερομηνία λήξης.
Μάλιστα το "χαράτσι" θα είναι ακόμα πιο τσουχτερό τα επόμενα χρόνια λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του τέλους.
Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της επίμαχης τροπολογίας, είπε ότι θα καταθέσει κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές, εξηγώντας στη συνέχεια ότι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα θα παραμείνει ως έχει έως και το 2012 -προσθέτοντας τη φράση "κατ΄ έτος" στην ημερομηνία επιβολής του μέτρου (17-9-2011), "ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- ενώ από το 2013 και μετά "θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα", κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από το 2013 και μετά θα καταστεί ως μόνιμος φόρος. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή είναι αναγκαία γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και επεξεργάζεται το σύνολο του Μεσοπρόθεσμου έως το 2014.
"Αν δεν αποσαφηνιστεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, τότε στους καταλόγους των επομένων ετών εκεί που υπολογίζεται ένα έσοδο 2 δισ. να υπολογιστεί -2 δισ. και να ξεκινήσουμε από -1% του ΑΕΠ επειδή η Βουλή δεν θα έχει ψηφίσει την αλλαγή της ημερομηνίας" σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες το τέλος θα καταβάλλεται για το 2010 και το 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και στη συνέχεια από το 2013 και μετά πιθανότατα το σύστημα θα αλλάξει και θα εισπράττεται από τις εφορίες. Ενα από τα σενάρια προβλέπει την πληρωμή του μέσω παρακράτησής του από τις μηνιαίες αποδοχές ή τις συντάξεις.Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν στο τέλος να ενσωματωθούν και άλλοι φόροι, όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος ή το αργότερο στις αρχές του 2011 το τέλος ακινήτων, το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.
Η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών περί μονιμότητας του τέλους των ακινήτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δια του Πρ. Παυλόπουλου προειδοποίησε τον κ. Βενιζέλο ότι η ανάθεση στη ΔΕΗ της αρμοδιότητας είσπραξης του φόρου αυτού είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου θα καταπέσει μονομιάς στα δικαστήρια. Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ΔΕΗ είναι ΔΕΚΟ, πλην όμως είναι ΝΠΙΔ και δη ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Οι Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Μ. Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.) και Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξαν ότι πρόκειται για αλλαγή ουσίας και καθόλου νομοτεχνική, η οποία επιβαρύνει στο διηνεκές όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για χθες ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας (μετά από σχετικά αιτήματα της ΝΔ και του ΚΚΕ) αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό οφείλεται στις απουσίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ των οποίων οι κ. Θ. Ρομπόπουλος, Σ. Εμινίδης, Δ. Παπουτσής και η Μάγια Τσόκλη λόγω προβλημάτων υγείας.
Την αναστολή φόρου ακίνητης περιουσίας λόγω επιβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ζήτησαν χθες η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή που έστειλαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μόνο με την κατάργηση του ΦΑΠ θα καταστεί δυνατόν σε όσους μπορούν να πληρώσουν το νέο τέλος.
Με προϋποθέσεις
Απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ανέργους
Απαλλαγή από το τέλος για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ανέργους υπό προϋποθέσεις προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για νέες διορθώσεις στη ρύθμιση με μείωση του τέλους για τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την τροπολογία, απαλλάσσονται από το τέλος οι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι καθώς και οι επιδοτούμενοι εφόσον το εισόδημά τους ήταν το 2010 χαμηλότερο από 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Παράλληλα για φέτος καταβάλλουν το μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό οι πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους αναπήρους. Ωστόσο η απαλλαγή και το μειωμένο τέλος για τις παραπάνω κατηγορίες δεν ισχύουν εφόσον ο φορολογούμενος έχει αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ (τιμές ΕΤΑΚ), η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.
Επίσης, υπολογίζεται με τους κανονικούς συντελεστές το επιπλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ. Η τροπολογία ορίζει ταυτόχρονα ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, βεβαιώνεται μέσα σε 4 μήνες από τη μη πληρωμή του στην αρμόδια εφορία.
Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στα οποία δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, δηλαδή δεν υπάρχει τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
ΣΤΟ ΣτΕ Προσφυγές κατά της έκτακτης εισφοράς
"Βροχή" προσφυγών κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χθες κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που είναι και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος.
Συγκεκριμένα με την προσφυγή του ο δικηγόρος κ. Αγγελος Τσιγκρής στρέφεται κατά της πρόσφατης σχετικής απόφασης (2/8/2011) του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την "αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".
Να σημειωθεί ότι προσεχώς (πιθανόν και σήμερα) παρόμοια προσφυγή θα καταθέσει και ο ΔΣΑ. Επιπροσθέτως, ο Σύλλογος θα καταθέσει και αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής.
Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου