Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΠΑ - ΞΕΙΠΑ ΜΕ... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

 

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας προς το παρόν τέλος στο αλαλούμ με τις αποδείξεις. Ξεκαθάρισε ότι για τα φετινά εισοδήματα δεν επέρχεται καμία απολύτως αλλαγή ως προς τις αποδείξεις που θα πρέπει να υποβληθούν...

στην Εφορία. Με τη δήλωση όμως των εισοδημάτων του 2012, το 2013, θα καθιερωθεί ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους, μέσω του οποίου θα δηλώνονται αφενός όλες οι αποδείξεις δαπανών, αφετέρου οι αποταμιεύσεις του φορολογουμένου με τη μορφή καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών και ακινήτων.
Η παραπάνω εκδοχή είναι αυτή που έδιναν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στις επτά και μισή χθες το απόγευμα και ενώ είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις και αρκετές επεξηγήσεις από το υπουργείο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, επιτείνοντας τη σύγχυση.
Ετσι, λοιπόν, για φέτος οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, με μέγιστο ύψος απαιτούμενων αποδείξεων 15.000 ευρώ. Η σχετική τροποποίηση έχει νομοθετηθεί από τον Ιούλιο, με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Οι διατάξεις παραμένουν σε ισχύ για φέτος και το μοναδικό που αλλάζει είναι το αφορολόγητο, το οποίο, ενώ το καλοκαίρι προβλεπόταν να χαμηλώσει στα 8.000 ευρώ, θα μειωθεί περαιτέρω στα 5.000 ευρώ.
Το χρονικό του αλαλούμ
Το θέμα ανακίνησε το μεσημέρι της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όταν έλεγε όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών: «Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις… Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές. Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011».

Το απόγευμα της Τρίτης, συνεργάτες του υπουργού έλεγαν - όπως έγραψαν και «ΤΑ ΝΕΑ» χθες - ότι το παράδειγμά του ήταν σχηματικό και παρότι σχεδιάζεται πράγματι σημαντική διεύρυνση του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων έναντι του ισχύοντος 25%, η διεύρυνση αυτή δεν θα φτάσει το 60%.


Το πρωί της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έλεγε ότι το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων θα αυξηθεί, αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, προσθέτοντας όμως ότι «θα είναι λογικό και θα προκύπτει στατιστικά από ό,τι ο μέσος φορολογούμενος καταναλώνει».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 12.13, το υπουργείο Οικονομικών διένειμε δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία «η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά. Αυτό δεν θα αφορά μόνο τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες κ.ο.κ.). Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κ.ο.κ.)».

Στις 4.52 το απόγευμα, παίρνοντας αφορμή από δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη, σύμφωνα με την οποία «είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί με αποδείξεις το 50% του εισοδήματος τη στιγμή που το 45% αντιστοιχεί πλέον σε φόρους για ένα μεσαίο νοικοκυριό», κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «το εισόδημα που καταναλώνεται και για το οποίο πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις - με εξαίρεση ένα εύλογο ποσό, για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών - είναι το διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα».


Επειδή στην ανακοίνωση δεν υπάρχει σαφής αναφορά στον χρόνο εφαρμογής του νέου μέτρου, συνεργάτες του υπουργού, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνιζαν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από φέτος. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», χθες το απόγευμα, τι θα γίνει με κάποιους φορολογούμενους οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν έχουν κρατήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απαντούσαν πως «θα μπορούν να ζητήσουν επανέκδοση του λογαριασμού από την Επιχείρηση, δεν είναι τίποτα δύσκολο…».


Στις 7.30 χθες το απόγευμα, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Εν ολίγοις το υπουργείο Οικονομικών είπε «ξεχάστε ό,τι ακούσατε τις τελευταίες 30 ώρες, δεν αλλάζει τίποτα για φέτος και ό,τι αλλάξει για το 2012 θα το μελετήσουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και θα ανακοινωθεί εντός Οκτωβρίου με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους