Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΡΚΟ: Βγάζουν κέρδη, κόβουν μισθούς. Με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών πέφτει ψαλίδι στούς μισθούς και αναστατώνει τους εργαζόμενους

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ''ΗΜΕΡΑ'' 28/11/2011
Πριν στεγνώσει το μελάνι για την κερδοφορία της ΛΑΡΚΟ για
δεύτερη συνεχή χρονιά άρχισαν οι περικοπές. Αυτή τη φορά μπορεί τα κέρδη να είναι σημαντικά, μπορεί η παραγωγή να κατακτά το ιστορικό ρεκόρ, όμως την ίδια στιγμή προετοιμάζεται το σκηνικό για να περάσει η βιομηχανία σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή την πορεία ούτε τα κέρδη, ούτε πολύ περισσότερο η συνολικότερη εικόνα η οποία διαμορφώνεται γύρω από τη στρατηγική βιομηχανία.
 
Είναι γνωστό άλλωστε πως το δημόσιο, ως μέτοχος της πλειοψηφίας, έχει μεταφέρει τις μετοχές στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της εταιρείας.
Καθήκοντα συμβούλων σε αυτή τη διαδικασία έχουν ήδη αναλάβει η HSBC και η PriceWaterhouse.

Ηδη έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία γίνεται περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων που φτάνει και το 35%. Μπορεί λοιπόν να έχουμε ρεκόρ παραγωγής στα όρια της οροφής περίπου 18,5 χιλ. τόνοι, από την άλλη πλευρά όμως οι περικοπές στους μισθούς έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο κυρίως λόγω της προετοιμασίας της εταιρείας να περάσει στον ιδιωτικό τομέα.
Η διοίκηση της εταιρίας με βάση τα στοιχεία που έχει εκτιμά ότι η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2011 έναντι 239,484 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2010, οπότε και είχε καταγραφεί αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2009 κατά 142%.
Σε ότι αφορά τα επιπλέον μεγέθη μπορεί να αποτυπώνεται μια συμπίεση του λειτουργικού κόστους το οποίο βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από αυτό του 2010 και του 2009, μπορεί να μειώνονται τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας κατά 25% όμως πλέον ήρθε η σειρά για την περικοπή των μισθών οριζόντια.
Η ΛΑΡΚΟ είναι μεταξύ των 11 επιχειρήσεων στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με
την οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές μισθών ακόμη και 35%.
Εκτός από την ΛΑΡΚΟ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται η ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΤΕ και
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι γι’ αυτές τις εξελίξεις καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μισθοί τους πλέον βρίσκονται σε καθεστώς ελεύθερης πτώσης. Μιλούν για ανώμαλη προσγείωση και συγχρόνως κάνουν λόγο για πλήρη διαταραχή του οικογενειακού τους προγραμματισμού.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των εταιρειών να «κουρέψουν» τους μισθούς όλων των
εργαζομένων. Μάλιστα η αρχή γίνεται από τις αποδοχές του Νοεμβρίου που θα πέσει «κούρεμα» σε ποσοστό 25% σε σχέση με
εκείνες του Οκτωβρίου.
Εκείνο το οποίο σαν στόχος τίθεται μέσα από την εγκύκλιο είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβρη του 2009. Αυτό σημαίνει μια σειρά από ζητήματα τα οποία αναμένεται να έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ
που μπορεί από τη μια πλευρά να βλέπουν τα μεγέθη να ευημερούν σε σχέση με την παραγωγή αλλά και τον οικονομικό κύκλο της εταιρίας και από την άλλη να μειώνονται τα δικά τους εισοδήματα. 

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν μέσα από διάφορες διαδικασίες οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει μια σειρά από bonus τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είχαν εξάρτηση τόσο από την παραγωγή όσο και με την τιμή του νικελίου στην διεθνή αγορά. Μάλιστα από το
παρελθόν την τελευταία δεκαπενταετία ακόμη και αποφάσεις διαιτησίας είχαν προσαρμόσει τις αμοιβές των εργαζομένων με κάποιες τέτοιες μορφές, έτσι ώστε όταν υπάρχει παραγωγή και καλές τιμές στην αγορά του νικελίου οι εργαζόμενοι να παίρνουν
πριμ ενώ αντιθέτως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις με μείωση τιμών στη διεθνή αγορά τα πριμ ήταν ανύπαρκτα. Πάντως κλίμα αναστάτωσης επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστών κυρίως για τις προβλέψεις της συγκεκριμένης εγκυκλίου που μάλιστα τίθεται
σε εφαρμογή άμεσα. Προβλέπουν πως η εφαρμογή της πολιτικής αυτής αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι περικοπές είναι βίαιες και γενικευμένες.


Πώς θα γίνουν οι περικοπές

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:
Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000 – (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.
Το ποσό των 250 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:
Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250 - 125,00 = 2.125 ευρώ.
Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.
Όπως ερμηνεύουν τη σκληρή αυτή απόφαση, κορυφαίοι
παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απώτερος στόχος δεν είναι μόνο η οικονομική εξυγίανση τους δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι κερδοφόρες, αλλά η προετοιμασία για την ιδιωτικοποίησης τους.

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ''ΗΜΕΡΑ'' 28/11/2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους