Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ 30% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Μειωμένη κατά 15% έως 20% ήταν η κίνηση στην αγορά των τροφίμων την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ στα εμπορικά καταστήματα οι πωλήσεις ήταν μειωμένες ακόμα και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην αλλάξουν το κακό κλίμα στην...

αγορά. Όπως γράφουν σήμερα «τα Νέα» οι περικοπές στα εισοδήματα, οι αυξημένοι φόροι και η ανασφάλεια για το μέλλον «ασφάλισαν» τα πορτοφόλια, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα αλλά και σε δώρα μικρότερης αξίας, παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει επιδοθεί σε μπαράζ προσφορών και εκπτώσεων για να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Μάλιστα, όπως επεσημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Παναγής Καρέλας, «οι πολίτες αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και προσαρμόζοντας τις ανάγκες τους στα εισοδήματά τους».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, Αντώνης Μακρής, τονίζει ότι «η αγοραστική κίνηση στις αλυσίδες καταστημάτων και στα πολυκαταστήματα είναι μειωμένη κατά 15% έως 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

«Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Μάλιστα, για αρκετές επιχειρήσεις οι φετινές γιορτές είναι οι τελευταίες, αφού δεκάδες επιγραφές σε καταστήματα της Αθήνας και του Πειραιά προαναγγέλλουν ότι κλείνουν στις 31 Δεκεμβρίου», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως συμπληρώνει, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι παρουσιάζουν πτώση περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ συνολικά θα χαθούν από την αγορά περί τα 4 δισ. ευρώ. Η φετινή χρονιά θα κλείσει με μείωση του συνολικού τζίρου, σε απόλυτα μεγέθη, πάνω από 18 δισ. ευρώ.

Η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ από την πτώση του τζίρου υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι δαπάνες για την περίοδο των εορτών κατ' άτομο εκτιμώνται σε περίπου 288 ευρώ, έναντι 410 ευρώ το περσινό έτος.

Στον υπολογισμό της καταναλωτικής δαπάνης ανά άτομο για τα δώρα των Χριστουγέννων δεν περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών για την κατηγορία των τροφίμων, ο οποίος ανέρχεται στο 23% του συνολικού τζίρου του λιανικού εμπορίου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους