Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο "πλουσιότερους" μας κάνουν τα νέα τεκμήρια


Αυθαίρετες, μη ρεαλιστικές και αποκλειστικά φορομπηχτικές είναι οι νέες αυξημένες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
Είναι ενδεικτικό πως τα τεκμήρια για την πρώτη κατοικία...


και ειδικά τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, απέχουν παρασάγγας από το μέσο κόστος χρήσης. Μάλιστα, ανωτέρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν την πραγματικότητα αυτή και δηλώνουν πως "οι νέες αυξημένες τεκμαρτές δαπάνες δεν έχουν καμία σχέση με τον μέσο όρο των δαπανών για τη συντήρηση ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου".
 

Ο παραλογισμός των τεκμηρίων προκύπτει από το κόστος χρήσης. Αυτοκίνητο, που δεν έχει κλείσει την πενταετία, 1.400 κυβικών εκατοστών, έχει βάσει των τεκμηρίων ετήσια αντικειμενική δαπάνη 5.200 ευρώ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το κόστος καυσίμων του είναι 2.400 ευρώ, της ασφάλισής του 400 ευρώ, των τελών του 240 ευρώ και το ετήσιο κόστος μηχανικής συντήρησης του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. Αθροιστικά, δηλαδή, για το αυτοκίνητο αυτό ο ιδιοκτήτης του δαπανά 3.340 ευρώ και όχι 5.200 ευρώ !
 

Ένας μισθωτός, με εισόδημα 21.000 ευρώ, βαρύνεται πλέον για κύρια κατοικία 150 τ.μ.σε προάστιο των Αθηνών με τεκμήριο 12.740 ευρώ, για τα τοκοχρεωλύσια του δανείου κύριας κατοικίας με 6.000 ευρώ, ενώ, συν τοις άλλοις, προβλέπεται ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό του εισόδημα να διαμορφώνεται στις 23.740ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντί να φορολογηθεί για 21.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο για 2.740 ευρώ περισσότερα.
 

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης είναι "μαχητά" και δεν στοχεύουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά στους ελεύθερους επαγγελματίες. "Δεν ενεργοποιούνται τα τεκμήρια στις περιπτώσεις μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Βάζουμε στο στόχαστρο ελεύθερους επαγγελματίες, που διαβιούν πολυτελώς και εμφανίζουν ψίχουλα για εισόδημα", σημειώνει η συγκεκριμένη πηγή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους