Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Παίζουν... τέτρις στην κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις

Έντεκα αποκρατικοποιήσεις που θα συμβάλουν στην μείωση του 
χρέους κατά 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου έχει υποσχεθεί η 
κυβέρνηση στην τρόικα, αλλά τα δεδομένα δεν την ευνοούν. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να φέρει 5 δισ. ευρώ το 2011 και ο απολογισμός που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Κ. Μητρόπουλου, έδειξε ότι θα εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να προέλθει από τις...

 
αποκρατικοποιήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την πώληση των 4 Αirbus, των μετοχών του δημοσίου στις τράπεζες Alpha, Εθνική, και Πειραιώς, των κρατικών λαχείων, την μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, την πώληση της Λάρκο, των ΕΑΣ του Καζίνο της Πάρνηθας, αλλά και του πρώτου πακέτου ακινήτων του δημοσίου.

Το ζήτημα είναι ότι οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν πολύ άσχημες. Η πορεία του ΧΑ δεν ευνοεί μετοχοποιήσεις, η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει τεράστια κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας διώχνει τους επενδυτές. Αναζητήθηκε λύση, καθώς είναι πολύ κρίσιμο όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση να μην χάσει τον στόχο του 1ου τριμήνου.

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας για το νέο δάνειο που τελεί υπό διαπραγμάτευση. Έως το 2015, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της με 40 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων (σημ.: ο στόχος του Μνημονίου επισήμως είναι στα 50 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από το υφιστάμενο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στο μεσοπρόθεσμο εκτιμάται ότι περιορίζονται σε 22 δισ. ευρώ).

Η απόσταση από το ένα ποσό μέχρι το άλλο θα πρέπει να καλυφθεί. Η τρόικα ζήτησε από τη κυβέρνηση να της παρουσιάσει λύσεις έως στις 15 Ιανουαρίου. Οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Μία πηγή είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος με πρόσθετα στοιχεία όπως το πρόγραμμα Helios αλλά και ακίνητα ΔΕΚΟ, φορέων που δεν έχουν ενταχθεί προς το παρόν στο πακέτο που θα διαχειριστεί το Ταμείο Αξιοποίησης. Μία άλλη πρόταση συνδέεται με εκδοχές του γερμανικού σχεδίου Eurika. Αν η Ελλάδα δεν αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει με τα υφιστάμενα μέσα, τότε μπορεί σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο να ασκηθούν πιέσεις μεταφοράς της ιδιοκτησίας -πολλαπλάσιας αξίας από ότι το πρόγραμμα- σε ένα άλλο ταμείο το οποίο θα αναλάμβανε την αξιοποίησή τους παρέχοντας το αντίτιμο προκαταβολικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Το αίτημα μπορεί να γίνει απαίτηση σε λίγους μήνες, καθώς το ποσό θα αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο και ενδεχομένως στην δανειακή σύμβαση. Μέχρι στιγμής το μνημόνιο αναφέρει δεσμεύσεις έως το τέλος του 2013. Δηλαδή η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της τρόικας για τη πώληση 20-25 δισ. ευρώ, όσα εκτιμάτο ότι θα λάβει πρακτικά από το υφιστάμενο πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Πλέον, δεν είναι σαφές έως πότε θα διαρκέσει το νέο Μνημόνιο. Πάντως το ΔΝΤ κάνει λόγο για αποκρατικοποιήσεις αξίας 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και την πώληση του μισού περίπου ποσού την επόμενη πενταετία, χωρίς να διευκρινίζονται οι πηγές προέλευσης των χρημάτων.



 Aπο:capital







Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους