Το
ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η
κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ), μαζί με την ΕΕ, σε
όφελος των μονοπωλίων, συνοδεύεται και από «ρήμαγμα» των μισθών και
κατακτήσεων των εργαζομένων. Μόλις προχθές, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, διά
στόματος του προέδρου της και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μπαράκου, ζήτησε
συνάντηση με όλα τα σωματεία της επιχείρησης (Λάρυμνας, Εύβοιας,
Βοιωτίας, Σερβίων Κοζάνης και κεντρικών γραφείων) προκειμένου να
διαμηνύσει την απόφαση της κυβέρνησης για ξεκίνημα με μειώσεις μισθών
κατά 25% - με αναδρομική ισχύ από το Νοέμβρη του 2011 - για το έτος 2012
και άλλο ένα 10% το 2013 (σ.σ. η απόφαση είχε ληφθεί από τις 16
Δεκέμβρη 2011 με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου και φωτογραφική διάταξη
με τη συναίνεση των τριών μετόχων - Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΗ, Εθνικής
Τράπεζας).
Στη συνάντηση, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τους περίπου 1.300 εργαζόμενους του εργοστασίου, πρότειναν ασφαλιστικά μέτρα απορρίπτοντας την πρόταση του ΕΑΜ - της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας - για πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε όλα τα σωματεία, ενημέρωση των εργαζομένων και προγραμματισμό δράσης, διεκδίκηση υπογραφής νέας ΣΣΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ, Γ. Φλούδας, στη συνάντηση κατήγγειλε την τακτική της μείωσης μισθών και την απόφαση ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ και απέρριψε την πρόταση κυβέρνησης - εργοδοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Γενάρη του '77 οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ξεσηκώθηκαν γιατί και ο Μποδοσάκης τότε τα ίδια ήθελε να κάνει. «Τότε, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνημα που αγκάλιασε σιγά σιγά όλην την Ελλάδα και βγήκαν νικητές οι μεταλλωρύχοι. Στις σημερινές συνθήκες είναι οι εργάτες της "Χαλυβουργίας" με την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και όχι μόνο. Σε αυτό τον αγώνα, θα καλέσουμε εμείς τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια».
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο εργοστάσιο, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της ΛΑΡΚΟ το 2011, δεν έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας από τις αρχές του 2010, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες του ταξικού κινήματος και των συνδικαλιστών του.
Απο: rizospastis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου