Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απαιτούν μισθούς 600 ευρώ στην Ελλάδα

Μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από τα 751 σήμερα και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με "πάτωμα" τα 750 ευρώ απαιτεί η τρόικα, συνδέοντας τις νέες αξιώσεις της με την πορεία του PSI.


Οι μειώσεις αυτές θα οδηγήσουν τις απολαβές των Ελλήνων στα επίπεδα εκείνων της Σλοβενίας, με τις μεικτές κατώτερες αμοιβές εκεί να διαμορφώνονται στα 530 ευρώ.
Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των "Νέων", οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν κάνουν βήμα πίσω.


Οι απαιτήσεις των τροϊκανών


* Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 751 στα 600 ευρώ (μείωση 20%). Απορρίπτει ταυτόχρονα την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών οργανώσεων για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα
* Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) με στόχο σταδιακά το πάτωμα των κλαδικών συμβάσεων να φθάσει γύρω στα 751 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ
* Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού
* Κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων
* Αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ)
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με τις εξής προϋποθέσεις:

1) Χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας
2) Καταβολή εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος
3) Συνέπεια στην καταβολή των εισφορών
Όλα αυτά ενώ στα δύο χρόνια Μνημονίου, όπως προκύπτει από μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα να αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι.


 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους