Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τρόικα : τα μέτρα

Αναλυτικότερα τα μέτρα για τα οποία περιμένει τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις η τρόικα, κατά τις επαφές που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, είναι:
1. Οι μειώσεις του ύψους των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θεωρείται ότι είναι υψηλό και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα. Η τρόικα το έθεσε από το Δεκέμβριο. Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι ενδέχεται να επανεξετασθεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο «έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες»!
 
Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους οι κοινωνικοί εταίροι ή σε διαφορετική περίπτωση θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.
2. Η απώλεια των «προνομίων» των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται. Η τρόικα θεωρεί ότι οι όροι εργασίας στις ΔΕΚΟ είναι αποθαρρυντικοί για τους ιδιώτες και ζητεί την κατάργησή τους με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δηλαδή που αποκρατικοποιείται μία επιχείρηση ή οργανισμός, οι εργαζόμενοι δεν θα διατηρούν τη μονιμότητα ή άλλες παροχές, που δεν υπάρχουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
3. Η κατάργηση της μονιμότητας στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ που ελέγχει το Δημόσιο άμεσα, ακόμα και πριν από την ιδιωτικοποίησή τους.
4. Η επέκταση του νέου μισθολογίου σε όσους έχουν εξαιρεθεί μέχρι τώρα, όπως είναι οι δικαστικοί, οι στρατιωτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι καθηγητές ΑΕΙ ΤΕΙ κ.λπ. Πρόκειται για περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι μισθοί των οποίων θα μειωθούν μέχρι 25% σε σύγκριση με το υφιστάμενο ύψος των αποδοχών τους και μέχρι 35% σε σύγκριση με το ύψος των αποδοχών τους στις 31-12-2009. Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις των μισθών που ήδη επιβλήθηκαν στο δημόσιο και τον ευρύτερο (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ) δημόσιο τομέα. Η διαδικασία που θα εφαρμοστεί, θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο ή σε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο. Οι συγκεκριμένες μειώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των ειδικών παρεμβάσεων και όχι των γενικών, που ζήτησε η τρόικα κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στα μέσα του Δεκεμβρίου.
Μειώσεις στις συντάξεις και το ασφαλιστικό
Παράλληλα η τρόικα θα συζητήσει με την κυβέρνηση και θέματα συντάξεων και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα, στα μέτρα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με την κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
* Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αρχικά θα επανεξεταστεί το σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων, αναπηρικών, πρόωρων με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις παράνομης καταβολής τους. Θα ακολουθήσει όμως και δεύτερη φάση, πιο επώδυνη, που προβλέπει την επανεξέταση όλων των συντάξεων (και των κανονικών) και στα ελλειμματικά Ταμεία θα μειωθούν.
* Η επανεξέταση και η μείωση των παροχών των Ταμείων με στόχο, εντός του 2012, να εξισωθούν οι παροχές όλων των Ταμείων.
* Η περικοπή κοινωνικών παροχών, οι οποίες κοστίζουν σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η μείωση του κόστους κατά 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ενώ η περικοπή για του δικαιούχους ΟΕΚ ΟΕΕ αλλά και του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ. Σε 850 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το δημοσιονομικό όφελος από τη διασταύρωση που θα γίνει στις συντάξεις, ενώ 1,2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις των κοινωνικών βοηθημάτων.
* Η προώθηση δεύτερου κύματος εφεδρείας στο Δημόσιο, εντός του 2012, μετά την αποτυχία του πρώτου κύματος, που επρόκειτο να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2011, σε 30.000 υπαλλήλους. Σε εφεδρεία θα οδηγούνται πλέον και οι υπάλληλοι των οργανισμών και δημόσιων φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται.
* Η απώλεια των «προνομίων» των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται. Η τρόικα θεωρεί ότι οι όροι εργασίας στις ΔΕΚΟ είναι αποθαρρυντικοί για τους ιδιώτες και ζητεί την κατάργησή τους με νομοθετική ρύθμιση. Σε περίπτωση δηλαδή που αποκρατικοποιείται μία επιχείρηση ή οργανισμός οι εργαζόμενοι δεν θα διατηρούν τη μονιμότητα ή άλλες παροχές, που δεν υπάρχουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
* Η έξοδος σε εφεδρεία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τα νοσοκομεία που συγχωνεύονται.
* Η δεσμευτική εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε 5 απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η καθιέρωση μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στα Σώματα Ασφαλείας.
* Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση των υπηρεσιών.
* Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
* Η νέα περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, αλλά με μείωση της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους και όχι στις τελικές επενδυτικές δαπάνες.
* Η λήψη πρόσθετων μέτρων στις ΔΕΚΟ για το μηδενισμό των ελλειμμάτων τους.
* Η νέα μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Ειδικές περιπτώσεις

Οι επικεφαλής της τρόικας στην τελευταία επίσκεψή τους είχαν διευκρινίσει ότι δεν μιλούν για οριζόντια μείωση των αποδοχών και των συντάξεων, αλλά «για ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με υψηλές αποδοχές και απολαμβάνουν επιδόματα».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους