Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Προς επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Των Β. Μανδραβελη - Σωτηρη Νικα
 
Νέες δομές για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μετά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί. Προς τη κατεύθυνση αυτή προχωρά η συγχώνευση των ειδικών γραμματειών για τις ΔΕΚΟ και τις Αποκρατικοποιήσεις στο υπουργείο Οικονομίας. Η απόφαση της συγχώνευσης υπογράφηκε χθες από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντ. Ρόβλια και νέος ειδικός γραμματέας στη συγχωνευμένη ειδική γραμματεία αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας των ΔΕΚΟ,

κ. Γ. Κυριακός.
Ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης αποχωρεί. Επισήμως, ο ίδιος είχε υποβάλει παραίτηση από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά παρέμενε στο πόστο του κατόπιν παράκλησης του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση του κ. Χριστοδουλάκη συνδέεται με τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει η καθυστέρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το νέο σχήμα θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στις αποκρατικοποιήσεις, επιφέροντας τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος ειδικός γραμματέας κ. Κυριακός πρόκειται να συνεργαστεί στενά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου κ. Κ. Μητρόπουλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κινητών αξιών (ΔΕΚΟ, εισηγμένες κ.λπ.) και ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης θα συνεργαστεί στενά με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου κ. Α. Ταπραντζή σε θέματα αξιοποίησης ακινήτων.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να προλάβει την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, η οποία προφανώς είναι δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις. Ο στόχος των εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που τέθηκε στο τέλος του 2011 για το α΄ τρίμηνο πλέον θεωρείται ανέφικτος, καθώς το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, δεν ευνοεί την επίτευξή του. Μάλιστα το Ταμείο φαίνεται να κωλυσιεργεί στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, έχοντας ως βασικό στόχο οι κρίσιμες αποφάσεις να ληφθούν, αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις προκριθέντες υποψήφιοι στον διαγωνισμό για την απόκτηση της μοναδικής άδειας των Κρατικών Λαχείων, θα λάβουν την πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τη β΄ φάση που θ’ ακολουθήσει καθώς και τις οδηγίες για την υποβολή των προσφορών, μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.
Την πρόθεση να μην τρέξει γρήγορα ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εκφράσαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι προς το Ταμείο. Στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν, έχοντας σε εκκρεμότητα το PSI με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα και χωρίς την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με τους πιστωτές της. Και όλα αυτά δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Ετσι στην καλύτερη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ στο επόμενο διάστημα θα εκκινεί διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων με στόχο όμως οι κρίσιμες αποφάσεις να ληφθούν λίγους μήνες μετά, και αφού θα αρθούν οι πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες που σκιάζουν τη χώρα. Οι πιο πιθανές για να ξεκινήσουν άμεσα αποκρατικοποιήσεις, είναι η πώληση/αξιοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, του ΟΔΙΕ, της ΛAΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και τεσσάρων σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται σε Αττική, Κέρκυρα και Ρόδο.


Απο:kathimerini





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους