Για επανάληψη του χάους και των κοινωνικών αναταραχών,
που προκλήθηκαν στην Αργεντινή μετά την χρεοκοπία και στην Ελλάδα,
προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτο
ξέσπασμα βίας, σε περίπτωση κρατικής πτώχευσης.
Οι αρθρογράφοι του κειμένου, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, αναφέρουν
πως η χρεοκοπία της Αργεντινής είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις,
πλιάτσικο σε καταστήματα, ακόμη και απώλεια ανθρώπινων ζωών.Εξίσου πιθανό είναι κατά την εκτίμησή τους το ίδιο "σενάριο" να επαναληφθεί και στη χώρα μας, εάν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του δημοσίου χρέους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην καλύτερη περίπτωση, εάν οι ιδιώτες πιστωτές αποχωρήσουν από εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους μία άτακτη χρεωκοπία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για κάποιες μέρες για να δώσει στην Αθήνα το χρόνο να αποφύγει την απόσυρση κεφαλαίων διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως οι δανειστές δεν θα εξαφανιστούν.
Στη χειρότερη περίπτωση, εάν κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να βυθιστεί σε παρατεταμένο τραπεζικό πάγωμα κεφαλαίων, ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, βία και αυτό που ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, έχει ονομάσει την "κόλαση" της εξόδου από το ευρώ.
Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, η τύχη των Ελλήνων πολιτών και των καταστηματαρχών εξαρτάται κατά πολύ από το κατά πόσο η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθούν δίπλα στη χώρα.
Εάν δεν το κάνουν, οι Έλληνες που αγωνιούν για την τύχη των καταθέσεών τους, δεν αποκλείεται να σπεύσουν να εκταμιεύσουν όλα τα χρήματά τους από τις Τράπεζες, με ό,τι αυτό έχει ως επακόλουθο.
Αυτή θα είναι η πρώτη και πιο εμφανής συνέπεια της κρίσης, που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πολιτών, που μόλις εισήλθε στην πέμπτη χρονιά βαθιάς ύφεσης και προκειμένου να "επιπλεύσει", χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από τους εταίρους της.
Η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης σε ακόμα βαθύτερη κρίση.
Μετά τη χρεοκοπία... τι;
"Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Αν κερδίσετε ποτέ το λαχείο, βγάλτε όλα σας τα χρήματα από την χώρα", δήλωσε 73χρονος συνταξιούχος στο πρακτορείο, λέγοντας ότι ο γιος του, δικηγόρος με προϋπηρεσία στη Γαλλία, σκέφτεται σοβαρά να ξαναφύγει στο εξωτερικό.
Κάτω από το χειρότερο σενάριο, όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι, κρύβεται η βεβαιότητα, το ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.
Μια πιθανή χρεοκοπία θα διαδεχόταν ένα πάγωμα στην οικονομία, που θα ανάγκαζε την Ελλάδα να αναζητήσει την έξοδό της από την Ευρωζώνη, μόλις μία δεκαετία μετά την είσοδό της.
Αν οι πιστωτές μας τραβήξουν την πρίζα, θα ακολουθήσουν καταστάσεις σαν κι αυτές που έζησε η Αργεντινή και έξω από τις Τράπεζες οι άνθρωποι θα δημιουργούν ουρές, σε μέγεθος ίσες με την Φλόριντα. Και φυσικά, μετά την χρεοκοπία, θα είναι αδύνατο να παραμείνουμε εντός της ζώνης του ευρώ", δήλωσε Τραπεζίτης, που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, το ισχυρό χαρτί της
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, το πιο πιθανό είναι η Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και η ΕΚΤ τις Τράπεζές της.
"Η Ελλάδα παίζει πολύ καλά το δυνατό γεωπολιτικό χαρτί της... Η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει απλά να συμπληρώσει τον λογαριασμό", είπε ο Γκ. Νίλσεν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μετά την χρεοκοπία της χώρας του.
"Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πιθανότητα απώλειας της σταθερότητας στην περιοχή", είπε χαρακτηριστικά.
Από Σοφία Κατσαρέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου