Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

"4 ευρώ πρόσθετη ανάπτυξη από κάθε 1 ευρώ αποκρατικοποιήσεων"


 Της Δήμητρας Καδδά

"4 ευρώ πρόσθετη ανάπτυξη θα φέρει κάθε 1 ευρώ που θα λάβει το κράτος από αποκρατικοποιήσεις", εκτίμησε ο Κ. Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου. Σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι τα 19 δισ. ευρώ που αναμένεται να έρθουν ως το 2015 εκτιμάται ότι θα φέρουν πρόσθετη ανάπτυξη 80 δισ. ευρώ.

Ως πρώτη κίνηση ανέφερε τα "πωλητήρια" των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Εν συνεχεία, τους επόμενους 2-3 μήνες, θα προωθηθεί η πώληση του 35%
 

των ΕΛΠΕ συν δυο "πακέτα" ακινήτων: το IBC στο Golden Hall και ένα στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας με μια μέθοδο τύπου επικαρπίας. Θα ακολουθήσουν 29 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, καθώς και η LARCO, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ.

Ωστόσο, ο κ. Μητρόπουλος παραδέχτηκε ότι προς το παρόν οι αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι σε όλες τι χώρες που προχωρούν σε αποκρατικοποιήσεις, το 30% των κεφαλαίων αντλείται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, στην περίπτωση της Ελλάδας, περιμένει την ολοκλήρωση του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση.

Είπε επίσης ότι το Ταμείο, με βάση τα όσα ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος θα μπορεί να ορίζει τις χρήσεις γης, ώστε να γίνονται πιο ελκυστικές. Αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα όχημα, τύπου Eureka, για το οποίο έχουν γίνει φέτος κάποιες συζητήσεις, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από την αγορά, με το οποίο θα επιχειρηθεί αν επιταχυνθεί η ροή χρημάτων από την αξιοποίηση ακινήτων νωρίτερα από το χρόνο πραγματικής αξιοποίησης, χωρίς πάντως να περιλαμβάνει μεθόδους τύπου τιτλοποίησης και χωρίς –σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο- να είναι βέβαιο ότι μπορεί να λειτουργήσει στην ελληνική περίπτωση.


 Απο:capital





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους