Γράφει ο Σωτ. Νικας
Ακόμα πιο αυστηρό καθίσταται το πλαίσιο των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη εισηγμένες). Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τις περικοπές συντάξεων και κρατικών δαπανών, προβλέπεται ότι το 2012 θα ισχύσει ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Πέρυσι, ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις ίσχυσε για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και φέτος αναμενόταν να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Το τελευταίο είχε ζητηθεί με εγκύκλιο και από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ για το 2012.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προχωράει σε ακόμα πιο αυστηρή πολιτική προσλήψεων με στόχαστρο κυρίως τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει τον περιορισμό του μισθολογικού τους κόστους.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν, προκύπτει ότι το 2011 στις εισηγμένες ΔΕΚΟ απασχολούνταν συνολικά 41.569 άτομα. Πέρυσι έγιναν 3.101 προσλήψεις, όταν οι αποχωρήσεις ήταν 6.521. Δηλαδή, έγινε περίπου μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις.
Στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ (που απασχολούνταν πέρυσι 26.300 άτομα) προσελήφθησαν το 2011 μόλις 250 άτομα και αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 4.646 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από μία προς δέκα αποχωρήσεις.
Γίνεται αντιληπτό ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες αφορά κυρίως το καθεστώς προσλήψεων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Πρόκειται για τις: Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Από τον περιορισμό των προσλήψεων εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή τα ελλείμματα, των ΔΕΚΟ. Απώτερος στόχος είναι να προωθηθεί συντομότερα και με καλύτερους για το Δημόσιο όρους η ιδιωτικοποίησή τους.
Επίσης, δεδομένου ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους αναμένεται να αυξηθούν και τα μερίσματα που αποδίδουν στο κράτος.
Απο:kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου