Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Κόβουν κάρτες και δαπάνες οι Ελληνες καταναλωτές

Η οικονομική κρίση δείχνει να επηρέασε τη χρήση του πλαστικού χρήματος από τους Έλληνες καταναλωτές, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της Visa για το 2011, όπου υπήρξε μείωση του αριθμού των πιστωτικών με αύξηση των χρεωστικών, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μείωση στις δαπάνες με κάρτες Visa.
Τη φετινή χρονιά, κύριος στόχος της Visa Europe για την ελληνική αγορά είναι η βελτίωση και επέκταση του ...περιβάλλοντος αποδοχής καρτών με έμφαση στις πληρωμές χαμηλής αξίας.


Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη της διεθνούς τάσης προς τις ανέπαφες πληρωμές τόσο μέσω της νέας γενιάς καρτών όσο και των κινητών τηλεφώνων. Όπως ανακοίνωσαν χθες τα στελέχη της Visa Europe, το 2011 στην ελληνική αγορά, ο συνολικός αριθμός καρτών Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2010 αγγίζοντας τα 8,6 εκατ. Συνολικά η δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 8,3% και ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ λόγω της μείωσης στις πιστωτικές.

Οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν σημαντική άνοδο το 2011 κατά 7,1% αγγίζοντας τα 6 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης σημείωσε επίσης άνοδο 9,4% (914 εκατ. ). Ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ και ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 21%, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε στα 2,5 εκατομμύρια (περίπου -14%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ (περίπου -12%). Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μείωση στον αριθμό πιστωτικών καρτών, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 6,7%. Τέλος, ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 1,8% φτάνοντας τις 49.000, ενώ ο αριθμός συναλλαγών στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 1,7% στο 1,2 εκατομμύριο. Η δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 4,0% περίπου, στα 259 εκατ. ευρώ.

Ανέπαφες πληρωμές
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανέπαφων πληρωμών. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει από μεγάλη ελληνική τράπεζα πιλοτικό πρόγραμμα για ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση καρτών με ενσωματωμένο chip.

Οι ανέπαφες συναλλαγές αφορούν κυρίως μικρού ύψους πληρωμές με τον καταναλωτή να περνά την κάρτα του μπροστά από ένα ειδικό μηχάνημα και η συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με την αφαίρεση του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την κάρτα του. Το επόμενο βήμα είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου αντί της συγκεκριμένης κάρτας.





Απο:24wresenimerwsi







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους