Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μέτρα, μειώσεις, περικοπές και νέο πρόγραμμα στήριξης



Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει με τις επικείμενες εκλογές άφησε χθες, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2013.
«Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή,


λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», απάντησε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος του ζήτησε να δεσμευθεί, εν όψει των εκλογών, ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ξεκαθάρισε δε ότι, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας συνεπάγεται βραχυπρόθεσμη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.
Περιγράφοντας, μάλιστα, τα στενά περιθώρια κινήσεων που θα έχει η νέα κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι, σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, θα πρέπει στα δύο επόμενα χρόνια να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, εξηγώντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να δώσει κανείς περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση των δαπανών.
 
Τα πρώτα σημάδια

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι, κατά το τρέχον έτος, η ύφεση θα συνεχιστεί και πιθανότατα να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό ανεργίας και «να παραμείνει αδύνατη η πραγματική οικονομία στο μεγαλύτερο μέρος του 2013». Πρόσθεσε, όμως, ότι, εντός της ίδιας χρονιάς, αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.
«Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ότι, με την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος, την εισαγωγή διαφόρων ρυθμίσεων και την υλοποίηση μέτρων που προβλέπει, η ελληνική οικονομία σταδιακά θα σταθεροποιηθεί και τα επόμενα χρόνια θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης» είπε και συμπλήρωσε:
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον με ακρίβεια, αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς είναι ότι, με την εφαρμογή αυτών των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας». 

Το ασφαλιστικό


Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να παρασχεθούν στα Ταμεία οι μετοχές των τραπεζών που θα προκύψουν στο Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση. «Οπως είναι γνωστό, οι μετοχές αυτές θα περιέλθουν στο ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε μάλιστα ότι, μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του PSI και την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της «για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία».
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η διασφάλιση των Ταμείων «δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις», αλλά σε νέες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος και σε νέες παρεμβάσεις και ελέγχους για την περιστολή των δαπανών, τον εξορθολογισμό των παροχών και την ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών Ταμείων.
Αντικρούοντας, πάντως, την κριτική του κ. Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν οφείλονται στο PSI». Αντίθετα, όπως επισήμανε, η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, που ανερχόταν σε 26 δισ. ευρώ πριν από την εφαρμογή του PSI.

Νέο πακέτο στήριξης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πακέτο δανειακής στήριξης η Ελλάδα, αφήνει ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας αμφιβολίες για το χρόνο επανόδου της χώρας στις αγορές, παρά το PSI.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική «II Sole 24 Ore», ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάγκη να υπάρξει εν τέλει.
«Κάποιου είδους χρηματοοικονομική βοήθεια μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε σχετικά, ενισχύοντας τον προβληματισμό που διατυπώνουν ήδη το ΔΝΤ στελέχη της Ευρωζώνης και αναλυτές των αγορών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να βρεθεί σε θέση ώστε να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και εάν εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες των αγορών και τις προσδοκίες για το 2015», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως, σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.
«Μια επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, νομισματική αστάθεια και υποχώρηση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν τα χειρότερα πέρασαν, ο κ. Παπαδήμος απαντά αρνητικά. «Η πραγματική οικονομία είναι ακόμη αδύναμη και η υψηλή ανεργία κινδυνεύει να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Η δύσκολη φάση που μας περιμένει, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή», τονίζει ο κ. Παπαδήμος.
Αν και δεν το αποδέχεται, ασκεί κριτική στις συνεχείς πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα και στις επισημάνσεις των κινδύνων.
 
Διάψευση για τα ομόλογα


Ο πρωθυπουργούς απάντησε και στις αιτιάσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το «κούρεμα» των διαθεσίμων δημόσιων οργανισμών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων που επενδύθηκαν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
«Ο ισχυρισμός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μετέφερε εντός του 2012 διαθέσιμα κεφάλαια ΝΠΔΔ στο κοινό κεφάλαιο, τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και μετά τα ''κούρεψε'' είναι εσφαλμένος», αντέτεινε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η ίδια η ΤτΕ ούτε «κούρεψε» ομόλογα κοινού κεφαλαίου, ούτε απέκτησε εντός του 2012 νέα ομόλογα από τα διαθέσιμα των φορέων που εντάχθηκαν στο κοινό κεφάλαιο.
«Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η τελευταία αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του κοινού κεφαλαίου έγινε το Μάιο του 2011. Ξεκαθάρισε δε ότι, σύμφωνα με το νόμο, οι μερίδες των φορέων στο κοινό κεφάλαιο επενδύονται από την Κεντρική Τράπεζα, υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Επέκταση βοήθειας προβλέπει το ΔΝΤ

Επέκταση του προγράμματος παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα και μετά το 2014, που λήγει το δεύτερο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης, προβλέπει και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Τοποθετεί μάλιστα το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μεταξύ 32 έως 67 δισ. ευρώ, για την περίοδο από το 2015 και μετά, παρά τη διαγραφή χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 165,4 δισ. ευρώ.
Οπως είχε γράψει η «Ν», το ΔΝΤ επισημαίνει πως με το υψηλό χρέος και με τα μέτρα λιτότητας να ασκούν ήδη δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας, πολλοί οικονομολόγοι διερωτώνται για το εάν η Αθήνα έχει φθάσει στα πρόθυρα μεταρρυθμιστικής «κόπωσης».
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ έχει περιγράψει ένα εναλλακτικό σενάριο, βασιζόμενο σε μία τριετή καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και στο ενδεχόμενο πώλησης του κρατικού ενεργητικού, με βραδύτερους του αναμενομένου ρυθμούς. Με βάση αυτό το χειρότερο σενάριο του ΔΝΤ, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, μεταξύ 2015 και 2020, μπορεί να ανέλθει στα 67 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, η αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα διογκωθεί στο 171% το 2014, αντί για το 160% του βασικού σεναρίου του ΔΝΤ, ενώ το 2020 το χρέος θα διαμορφωθεί στο 146% του ΑΕΠ, αντί για το 117% που προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο.
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


Απο:naftemporiki


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους