Κύκλοι πάντως του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας...
αλλά και της αγοράς εκτιμούν ότι «παρών» σε αυτή την α’ φάση θα δηλώσουν αρκετοί περισσότεροι, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν δεσμεύει όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον, να καταθέσει εγγυητική επιστολή. Δηλαδή, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αρκεί να έχουν μόνο μια συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια. Με άλλα λόγια, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον δεν έχουν να χάσουν τίποτε απολύτως, το αντίθετο μάλιστα έχουν πολλά να κερδίσουν, αφού θα αποκτήσουν χωρίς το παραμικρό κόστος, πρόσβαση σε οικονομικά και άλλα στοιχεία του ομίλου ΔΕΠΑ.
Τώρα, όσον αφορά στα ονόματα, πολλά έχουν ακουστεί. Από εταιρείες του Ισραήλ ή της Κίνας που βλέπουν στη ΔΕΠΑ το ρόλο που μπορεί να παίξει στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου ως διαμεταφορέας φυσικού αερίου μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στη περιοχή μας, μέχρι εταιρείες που επιδιώκουν να την ελέγξουν με την ιδιότητα του μεγάλου καταναλωτή. Τέτοια είναι ακριβώς και η περίπτωση του σχήματος Μυτιληναίου-Motor Oil –M+M, που όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πρώτου, Ευ. Μυτιληναίος, δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Το μοντέλο του να ελέγχουν τις εταιρείες παροχής αερίου οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τους, είναι και το σύνηθες παγκοσμίως, είχε δηλώσει προχθές ο κ. Μυτιληναίος.
"Κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον τους"
«Δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για αριθμό, ούτε να ααφέρω ονόματα, πάντως κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει επίσημα το ενδιαφέρον τους», λένε γνώστες της διαγωνιστικής διαδικασίας. Άλλες πάλι πηγές εδώ και ημέρες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από 5 συνολικά εταιρείες ή κοινοπραξίες, διότι μπορεί οι επιχειρήσεις να είναι περισσότερες αλλά να κατέβουν σε σχήματα, π.χ. ένας παραγωγός αερίου να υποβάλει προσφορά μαζί με ένα πελάτη του. Σε κάθε πάντως περίπτωση όλ’ αυτά μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο θα μετουσιωθούν σε ενδιαφέρον.
Πέραν των παραπάνω, προ ημερών σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έκαναν λόγο για ενδιαφέρον από την ιταλική ENI (συνεταίρο της Gazprom στον South Stream), την αζέρικη Socar (κύρια χώρα τροφοδοσίας του Νοτίου Διαδρόμου με μη ρωσικό αέριο), την αλγερινή Sonatrah (βασικό τροφοδότη της Ελλάδας σε LNG), μέχρι… τουρκικές και ασιατικές εταιρείες, πληροφορίες που φυσικά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.
Εξ άλλου σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στις αρχές Μαρτίου, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν επίσης η Ισπανική Gaz Natural (συζητούσε την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ πριν 10 χρόνια), η γαλλική Gaz de France Suez, και η αυστριακή OMV.
Απο: energypress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου