Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Καύσιμα απο σκουπίδια στις τσιμεντοβιομηχανίες

Καύσιμα απο σκουπίδια στις τσιμεντοβιομηχανίεςΠολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, με δημιουργία θέσεων απασχόλησης και οικονομικής στήριξης της χώρας θα προσφέρει η νέα καύσιμη ύλη απο τα απόβλητα που θα αντικαταστήσει το πετ-κωκ.
Τα νέα καύσιμα θα προέρχονται από τη βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων και θα είναι κατάλληλα επεξεργασμένα έτσι ώστε η χρήση τους να μην έχει παρενέργειες στο περιβάλλον.


Με τα απόβλητα μπορούμε να ανακτήσουμε ενέργεια ή υλικά αποφεύγοντας την τελική τους διάθεση σε ΧΥΤΑ ή αποτεφρωτές ή και την ανεξέλεγκτη απόρριψη τους η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων (π.χ. λυματολάσπη).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας, με την οποία καθορίζονται σαφείς κανόνες για την χρήση των εναλλακτικών καυσίμων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση κατά την υπογραφή της συμφωνίας από τον  Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κ. Άρη Αλεξόπουλο και από τον πρόεδρο της Ένωσης, κ Νέλλο Κανελλόπουλο, δεν θα παράγονται διοξίνες και φουράνια κατά την καύση των εναλλακτικών καυσίμων.
Αυτοματοποιημένος σύστημα θα ελέγχει τους εκπεμπόμενους ρύπους ενώ σε περίπτωση δυσλειτουργίας θα διακόπτεται η τροφοδοσία. Αυστηρός θα είναι και ο ποιοτικός έλεγχος τόσο κατά τη παραγωγή των δευτερογενών καυσίμων και κατά τη παραλαβή τους στα εργοστάσια.
Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχοντας ήδη εμπειρία στην αξιοποίηση Εναλλακτικών Καυσίμων,απο το 2001, έχει στόχο την υποκατάσταση μέρους των συμβατικών της καυσίμων με εναλλακτικά σε ποσοστό περίπου 20% έως το 2013 και 40% έως το 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία θα προσφέρει μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και μικρότερο κόστος στη διαχείριση των αποβλήτων.
Ήδη αξιοποιούνται συνολικά περίπου 55-60.000 τόνων αποβλήτων ετησίως μεταξύ των οποίων αποξηραμένη ιλύς βιολογικού καθαρισμού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, βιομάζα, υπολλείμματα χαρτονιού απο την ανακύκλωση κ.α
Η πρόταση της τσιμεντοβιομηχανίας δεν αφορά στη κατασκευή νέων εργοστασίων. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σήμερα σε χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνους/έτος περίπου υποκαθιστώντας 3,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το χρόνο
Η Greenpeace
“Ετσι κι αλλιώς η τσιμεντοβιομηχανία χρησιμοποιούσε τα εναλλακτικά καύσιμα ή μέρος των απορριμμάτων για καύσιμη ύλη. Η δική μας η ανησυχία είναι μήπως δεσμεύοντας έναν συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών, για καύση, “ροκανίσουμε” τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων” μας είπε ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.



Απο: gr.news



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους