Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Le Figaro: Έρχεται μια επανάσταση χωρίς όπλα στην Ελλάδα


Σε άρθρο του στην Le Figaro ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα Philippe Gélie κάνει λόγο για μεγάλη επερχόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Αυτό που θα συμβεί, είναι μια επανάσταση χωρίς όπλα», κατά το σχόλιο του Μανώλη Γλέζου.
«Η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει στη φωτιά της φτώχειας του λαού, η οποία υποδαυλίζεται από την προδοσία των ελίτ», σχολιάζει ο δημοσιογράφος. Τρεις δεκαετίες πελατειακής διαχείρισης αλλοτρίωσαν ολοκληρωτικά τη λειτουργία του κράτους, το οποίο είναι χρεοκοπημένο ως το λαιμό.
Οι Έλληνες υπήρξαν θύματα - και συχνά συνεργοί – της διαφθοράς και της ανικανότητας των κυβερνώντων τους και πληρώνουν τώρα το λογαριασμό:
 
 πτώση κατά 22% του κατώτατου μισθού (32% για κάτω από 25 ετών), μείωση 30% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των συντάξεων κατά 10%, κατάργηση 82 000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο Τομέα, με άλλες 150 000 να έπονται, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% (50% στους νέους).
Υπάρχει μαζική έξοδος των νέων στο εξωτερικό, αναφέρει ο δημοσιογράφος. Στη Γαλλία, οι αιτήσεις για σπουδές τριπλασιάστηκαν το περασμένο έτος.
Ένας υπεύθυνος της Τρόικα σχολιάζει ότι η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα σύνολο από ειδικά συμφέροντα. Η πολιτική αντίσταση στην αλλαγή είναι πολύ πιο δυνατή από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Το δεύτερο σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει την προσωρινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει υπό τη στενή επίβλεψη της Τρόικας για να αποτραπεί η εμπλοκή της πολιτικής τάξης.
«Το να θέσουμε τον έλεγχο των τραπεζών στους πολιτικούς, θα είναι σαν να βάζουμε την αλεπού να φυλάει το κοτέτσι», σχολιάζει ο πρόεδρος μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
«Οι Έλληνες πολιτικοί έβρισκαν πιο εύκολο το να ανεβάζουν τους φόρους, παρά να κάνουν μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει ο Λουκάς Τσούκαλης. Τα μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αφήσουν την κυβέρνηση συνεργασίας να κάνει το έργο της, όμως η «Ελλάδα δεν είναι Ιταλία», γράφει ο συντάκτης.
Για την άρνησή του να ψηφίσει το πρώτο σχέδιο διάσωσης ο Αντώνης Σαμαράς είδε τα ποσοστά του κόμματός τους να φτάνουν το 30%, έναντι 11% του ΠΑΣΟΚ. Οι επερχόμενες εκλογές θα ευνοήσουν τόσο την άκρα δεξιά όσο και την άκρα αριστερά. Η τελευταία ενδέχεται να συγκεντρώσει έως και 30% των ψήφων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά).
Ο Λ. Τσούκαλης πιστεύει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η πιο κατακερματισμένημετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τουλάχιστον οκτώ κόμματα, συμπληρώνοντας ότι θα ευνοηθούν οι δημαγωγοί της Αριστεράς και της Δεξιάς, καθώς οι εκμοντερνιστές δεν έχουν το χρόνο να οργανωθούν.
Θα καταφέρει η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο;
Υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος και ο Σαμαράς θα συναντήσει γενικευμένη αντίσταση, σημειώνει ο Ν. Κωνσταντάρας της «Καθημερινής».
Η Ελλάδα δε διέρχεται απλώς μια οικονομική κρίση, αλλά μια κρίση αξιών, σημειώνει ο Μ. Γλέζος.
Απο:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους