Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τέλος ο βασικός μισθός από τέλος Ιουλίου …στον ιδιωτικό τομέα.


Σύμφωνα με τις επιταγές του Δεύτερου Μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει τον Ιούλιο να υλοποιήσει το πλήρες “ξήλωμα” του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον καθορισμό του βασικού μισθού, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για το θέμα των μισθών υπενθυμίζει στην τελευταία του ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 


Οπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το  τέλος Ιουλίου του 2012 «θα πρέπει να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των μισθών, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».

Πίσω από αυτή την αρκετά ασαφή διατύπωση κρύβεται μια πολύ σαφέστερη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προσυπογράφοντας το δεύτερο μνημόνιο, για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το «κούρεμα» του χρέους.

Οπως αναφέρει το κείμενο του μνημονίου, στο κεφάλαιο με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών»:

- «Η κυβέρνηση θα εργαστεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο.

- Εως το τέλος Ιούλιου του 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

- Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι δεσμεύσεις αυτές, όπως τονίζουν νομικοί με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, οδηγούν σε πλήρη αλλαγή σκηνικού στις εργασιακές σχέσεις, καθώς:

1. Οδηγούν σε κατάργηση του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση της πυραμίδας των αμοιβών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον ο βασικός μισθός καθορίζει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, αλλά και αρκετών ακόμη επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

2. Πρόκειται για ένα θεσμό που ήδη έχει «λαβωθεί» από κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του βασικού μισθού κατά 22%, αλλά με τις νέες παρεμβάσεις που αναμένονται από τον Ιούλιο θα δεχτεί τη χαριστική βολή.

3. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα, η οποία έχει πλέον καθοριστικό ρόλο στη λήψη όλων των σοβαρών αποφάσεων για την οικονομία, θα μπορούν να συμπιέζουν τον βασικό μισθό, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ενώ ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι μόνο συμβουλευτικός.


 
Απο:eglimatikotita
 
Απο:politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους