Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις λιγότερες και... αργότερα


Της Δήμητρας Καδδά
 
Παρατεταμένος προεκλογικός κύκλος, κρίση, καθυστερήσεις και σειρά από γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλάζουν για μία ακόμη φορά το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Ο στόχος μεταφέρεται για πολύ μετά το 2015...
 
 στο 2022.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ στοχεύουν να λάβουν 34 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα και να συμπληρώσουν το γνωστό ποσό των 50 δισ. ευρώ από τα 16 δισ. ευρώ που θα φέρουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. 


Στα 70.000 ακίνητα μειώνονται πολύ οι προσδοκίες: η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 25 δισ. ευρώ, αλλά πλέον θεωρείται εφικτό έως το 2022 να φτάσουν το πολύ τα 19 δισ. ευρώ, λόγω της αρνητικής κατάστασης στην κτηματαγορά σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλά δημόσια ακίνητα. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν επιπλέον έσοδα να έρθουν μετά το 2022, εξηγώντας ότι μόνο το Ελληνικό θέλει 10 χρόνια περίπου έως ότου δώσει έσοδα στο δημόσιο. 

Αντίστοιχα στις ΔΕΚΟ (11 εισηγμένες και 13 εκτός Χ.Α.) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ο στόχος είναι να πωληθούν έως το 2015 φέρνοντας στα ταμεία λιγότερα από 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 6 περίπου δισ. ευρώ υπολογίζεται να έρθουν από παραχωρήσεις δικαιωμάτων (αυτοκινητόδρομοι ψηφιακό μέρισμα κλπ). 

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι, προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να λύνει τις δεκάδες εκκρεμότητες και να προκηρύσσει διαγωνισμούς. Οι επενδυτές περιμένουν τη λήξη του εκλογικού κύκλου, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το ένα τρίτο των κεφαλαίων θα πρέπει να προέλθει από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και συνδέονται με θέματα κρατικών ενισχύσεων, στον ΟΠΑΠ, στο Καζίνο Πάρνηθας αλλά και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Επίσης θα πρέπει να θεσπιστούν νόμοι αναδιάρθρωσης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ και την ΕΛΒΟ. Μετά τις εκλογές θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τα τιμολόγια των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και για την ΔΕΗ. 

Στο πεδίο των ακινήτων που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στην κυριότητα της ΚΕΔ, της πρώην ΕΤΑ αλλά και σε υπουργεία ή ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου, και αναμένεται νέα καταγραφή, θα πρέπει μεταξύ πολλών άλλων να καθοριστεί η χρήση γης στο Ελληνικό και στο Αφάντου της Ρόδου, να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη του ακινήτου στο Golden Hall να λυθούν οι εκκρεμότητες για τα ακίνητα στην Κασσιόπη (υπάρχει ραντάρ του ΝΑΤΟ) αλλά και στον Αστέρα Βουλιαγμένης (πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την Εθνική που κατέχει πλειοψηφικό πακέτο).

  


Απο:capital






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους