Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Κουκουλοφόροι» εργοδότες μας γυρνούν στο ’70 – Ας μας δώσουν πίσω και τα νιάτα μας…


Γράφει: Μαίρη Λαμπαδίτη/aixmi.gr
Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες συνομιλητές της Τρόικας , οι  «δοσίλογοι με την κουκούλα» όπως αποκαλούνται για να ταιριάζουν καλύτερα στο σκηνικό της  Βέρμαχτ  και του Ράιχενμπαχ που έχει στηθεί στη χώρα μας;  Ποιοι είναι οι επιφανείς Έλληνες , καθηγητές , οικονομικοί παράγοντες...

 
δικηγόροι και δημοσιογράφοι που κάνουν lobby στην Τρόικα «εκτελωνίζουν» τα πάγιααιτήματά τους  και «προσανατολίζουν» τους επιτηρητές σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

Ονόματα κυκλοφορούν από πέρυσι  με ερωτηματικό  σε πηγαδάκια πολιτικών και δημοσιογραφικά γραφεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ συχνά παίζει  «κρυφτούλι»  βάζοντας  τους  «λαγούς»  του να ανοίγουν θέματα για μείωση μισθών και κατάργηση δώρων και μετά … νίπτει τας χείρας του. Οι  πιο  προσφιλείς  συνεργάτες του , άνθρωποι ειδικών αποστολών,  είναι κορυφαίοι επιχειρηματίες  στον κλάδο του Τουρισμού  και των Εξαγωγών ενώ ορισμένοι  έχουν περάσει και από την πολιτική σκηνή .

Ενδεικτικό είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο εργασίας , την ώρα που ο κ Δασκαλόπουλος  υποστήριζε ότι  δεν είδε ποτέ την τρόικα από την πίσω  πόρτα , αποκρούοντας τις  κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ , ο  πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ Ανδρέας Ανδρεάδης  επαναλάμβανε το αίτημα να συρρικνωθούν οι κλαδικοί μισθοί και  να καταργηθεί ο θεσμός του κατώτατου μισθού.

Ο  Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει δημόσια ότι τα σκληρά μέτρα του δεύτερου Μνημονίου  επιβλήθηκαν υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών κύκλων . Ο Αλέξης Τσίπρας,  επίσης, κατονόμασε  τον  Δημήτρη Δασκαλόπουλο , ανάμεσα σε άλλους συνομιλητές  πέρυσι τον Οκτώβρι , τονίζοντας   «Η τρόικα  δεν ήρθε εδώ γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Η τρόικα ήρθε εδώ και είχε συνεργάτες. Ψάξτε λοιπόν να βρείτε τους συνεργάτες και τους συντάκτες των εντολών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και τον κ. Προβόπουλο, στον ΣΕΒ και στον κ. Δασκαλόπουλο, στα κόμματα του μνημονίου και τους συμβούλους των κομμάτων του Μνημονίου, του κ. Καρατζαφέρη, της κας Μπακογιάννη και φυσικά και του κυβερνώντος κόμματος και σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία..»

Ο  πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου,  καθηγητής Ν.Κοτζιάς είχε κάνει λόγο για «μεγάλα δικηγορικά γραφεία , τον κ. Μάνο , στελέχη του ΙΟΒΕ,  εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών, που μεταφέρουν πληροφορίες, αναλύουν προβλήματα και εισηγούνται ειδικά μέτρα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είχε αναφερθεί σε «εξωθεσμικούς παράγοντες»,  τους οποίους είχε αποκαλέσει «εθελόδουλους και σύγχρονους δοσίλογους»  ενώ είχε φωτογραφήσει και συγκεκριμένους εξαγωγείς της Β. Ελλάδος και επιχειρηματίες στον χώρο του Τουρισμού που ζητούσαν μισθούς Βουλγαρίας .

«Πού έμαθε η Τρόικα τη μετενέργεια – φώναζε δικαίως  ο κ. Παναγόπουλος – έναν όρο που ξέρουν 5 συνδικαλιστές και 5 εργατολόγοι; Εμείς κάνουμε σεμινάρια για να ενημερώσουμε τους δικούς μας και το ‘μαθε η Τρόικα ..»

Την ίδια απορία ,πάντως, έχουν εκφράσει και Έλληνες οικονομολόγοι που  ακόμη δυσκολεύονται να αποτυπώσουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αναρωτιούνται πώς η τρόικα σε λίγους μήνες είχε επιλέξει τη μαγική συνταγή χωρίς να γνωρίζει  τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς,  αν δεν είχαν προηγηθεί «ζυμώσεις» με Έλληνες παράγοντες που βρήκαν ευκαιρία να επουλώσουν τις «πληγές» που εμπόδιζαν την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Στις Βρυξέλλες γελούν τρανταχτά με τα χάλια μας, βλέποντας Έλληνες λομπίστες να τριγυρίζουν στους διαδρόμους και να ψάχνουν μέλη της Τρόικας με προτάσεις  ανά χείρας ,τις οποίες εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών απευθύνουν ως απαιτήσεις προς την κυβέρνηση!

Επίσης , πολλοί οικονομικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες πιστεύουν ότι η «μανία καταδίωξης» των κλαδικών συμβάσεων δεν προήλθε απευθείας από την Τρόικα, αλλά είναι προϊόν «ζύμωσης» για το οποίο ευθύνεται  συγκεκριμένος Έλληνας οικονομολόγος.   Στον ίδιο καταλογίζουν ότι επέμενε στην   «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» εδώ και τώρα  – άποψη που κυριαρχεί και σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του- υποστηρίζοντας  ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 17% , κάτι που αμφισβητήθηκε από πολλούς συναδέλφους τους.

Για λόμπυ συμφερόντων είχαν μιλήσει ο πρόεδρος της  ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος , ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης , καθώς και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Ως Έθνος  χρεωμένο και ανάδελφο , βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. Και ακόμη ο ΣΕΒ ζητά να φθάσει το μαχαίρι στις κρυφές γωνίες  κάποιων κλαδικών μισθών που έχουν ακόμη λίγο λίπος στις αμοιβές! Πρόκειται για επιστήμονες και εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια. Ξετινάζουμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν καταφέραμε να συρρικνώσουμε τους παχυλούς μισθούς των « golden boys”  και των βολεμένων υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ, δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες. Ξέρετε σε πόσες θυγατρικές της Εθνικής δεν έχει ανοίξει, ακόμα, ρουθούνι;

Επειδή δεν απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν πιάσαμε ούτε το ένα δέκατο της φοροδιαφυγής , βρίσκουν ακόμα περιθώριο οι Βιομήχανοι να πιέσουν για περαιτέρω μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα υπό την απειλή των λουκέτων .

Έτσι κι αλλιώς, όποια κυβέρνηση κι αν εκλέξει ο λαός , η κατηφόρα των μισθών και η ανηφόρα των ποσοστών ανεργίας δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ ,το Δεκέμβριο το 2012, η στατιστική ανεργία θα είναι κοντά στο 28%, ενώ η πραγματική ανεργία θα είναι τουλάχιστον τέσσερις  μονάδες μεγαλύτερη, στο 32%! Την ίδια ώρα οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω,  καθώς  μπορούμε να αγοράζουμε ό,τι  και οι μισθωτοί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας τού ’70…

Τι αγόραζα εγώ, τότε, μαθήτρια γυμνασίου ; Ένα δίσκο βινυλίου των Supertramp και  δύο χρόνια αργότερα, ένα φραπόγαλο από τον Άδωνη … Μια χαρά… Και όπως είπαμε, με θυμό και νοσταλγία σε μια από τις αξεπέραστες συσκέψεις του Μεγάλου Καναλιού «αν είναι να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’70 , εκτός από το hair-cut στο μισθό, μήπως μπορείτε να μου κάνετε και ένα hair cut στα χρόνια, παρακαλώ..»
 

filologos10





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους