Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Tρεις αλλαγές συζητούνται παρασκηνιακώς στα εργασιακά ..με την "ανοχή" της Τρόικας



  • Επέκταση κλαδικών συμβάσεων και στις εκτός εργοδοτικών οργανώσεων επιχειρήσεις
  • Οριο 15% στις μειώσεις μετά τη λήξη της μετενέργειας
  • Δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία υπό όρους

Θέμα «αναμόρφωσης» του νόμου για τα εργασιακά έχει ανοίξει, ωστόσο τα περιθώρια για δραστικές αλλαγές είναι περιορισμένα. Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστική συζήτηση για το θέμα μπορεί να γίνει μόνο μετά τις εκλογές, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν και οι εκπρόσωποι της τρόικας για την ανάγκη διορθώσεων στον επίμαχο νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αλλαγές που συζητούνται στο παρασκήνιο και μπορούν υπό προυποθέσεις να γίνουν ανεκτές από την Τρόικα,αναλυτικά είναι:


   
1. Κλαδικές συμβάσεις
 
Επέκταση και στις εκτός εργοδοτικών οργανώσεων επιχειρήσεις

Τρία θέματα εκτιμάται πως θα μπορούσαν να επανεξεταστούν στο εργασιακό «μέτωπο».

Το πρώτο αφορά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν στη συλλογική διαπραγμάτευση. Μάλιστα το θέμα αυτό είναι ψηλά στην «ατζέντα» όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Σημειώνεται πως με τις αλλαγές που πέρασαν ακόμα και αν υπογραφεί κλαδική σύμβαση, οι επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν. Ειδικοί στα εργασιακά εκτιμούν πως η συγκεκριμένη διάταξη απειλεί «να τινάξει στον αέρα» όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά ανατρέπει τις όποιες κλαδικές συμφωνίες.

Δηλαδή, μία επιχείρηση θα μπορεί να αποχωρεί από την εργοδοτική οργάνωση και να καταβάλλει χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση. Το θέμα έχει τεθεί ήδη στις συζητήσεις για τη σύμβαση του εμπορίου, όπου μάλιστα υπήρξε πρόταση τα καταστήματα που εφαρμόζουν τη σύμβαση να έχουν ένα ειδικό σήμα ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να πειστεί η τρόικα για την ανάγκη... απόσυρσης της συγκεκριμένης διάταξης, κάτι το οποίο έχουν επανειλημμένως θέσει οι κοινωνικοί εταίροι. Σε περίπτωση που αυτό περάσει, οι κλαδικές συμβάσεις -που υπογράφονται από τουλάχιστον το 51% των εργοδοτικών οργανώσεων- θα εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις.

2. Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
 
Οριο 15% στις μειώσεις μετά τη λήξη της μετενέργειας

Ενα δεύτερο θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η επιβολή ενός συγκεκριμέ -νου ποσοστού -πιθανότατα της τάξης του 15%- στις περιπτώσεις που μειώνονται οι μισθοί μετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων. Με τον τελευταίο νόμο μετά τη λήξη της μετενέργειας διασώζονται μόνον ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα περικοπές στις αποδοχές που ξεκινούν από το 15% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 20%. Στο τραπέζι θα τεθεί η μείωση να διαμορφώνεται στο 15%, ώστε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληρο- φορίες, ανάλογη πρόταση είχε συζητηθεί και στις διαπραγ-­ ματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα όταν καταρτιζόταν ο νόμος. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήθελαν το ποσοστό αυτό να πάει στο 20% έως και 25% και έτσι τελικά δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως μετά τη λήξη της μετενέργειας οι εργοδότες μπορούν είτε με επιχειρησιακές είτε με ατομικές συμβάσεις να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Οπως ήδη αναφέρθηκε από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει πως αυτές οι μειώσεις κατά μέσον όρο διαμορφώνονται στο 21% με 22% (ενώ κυμαίνονται από 17% έως και 40%).

3. «Επιστροφή» της διαιτησίας
 
Δικαίωμα μονομερούς προσφυγής υπό όρους

Τέλος, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στον συγκεκριμένο Οργανισμό προσέφευγαν εργοδότες και συνδικάτα σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία για τους μισθούς και η απόφαση που έβγαινε ήταν υποχρεωτική. Με τον τελευταίο νόμο για να υπάρξει απόφαση θα πρέπει να συμφωνούν τόσο οι εργοδότες όσο και τα συνδικάτα, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επιπλέον, η όποια απόφαση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο μισθολογικά ζητήματα και όχι τις υπόλοιπες θεσμικές ρυθμίσεις της συλλογικής σύμβασης. Στις διορθώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, υπό όρους. Η πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί θα προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής στον Οργανισμό από οικονομο- λόγους και εξειδικευμένα στελέχη, που θα εξετάζουν την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία (π.χ. κύκλος εργασιών) δείχνουν πως η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να βγάλει απόφαση ακόμα και αν υπάρχει μονομερής προσφυγή των συνδικάτων (δηλαδή δεν το έχουν ζητήσει οι εργοδότες).

Πληροφορίες Κ.Κοκκαλιαρη


Aπο:greece-salonika



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους