Άλλωστε η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί το «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας η οποία πιέζει συνεχώς για την πώληση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας όπως προβλέπεται στο μνημόνιο αλλά αποτελέσματα… δεν βλέπει. Βάσει των τελευταίων στοιχείων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 180 εκατ. ευρώ, όταν η χώρα έχει θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επομένων ημερών ο νέος υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων Κώστα Μητρόπουλο προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των εν εξελίξει διαγωνισμών αλλά και την προκήρυξη νέων.
Μάλιστα ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές προσφορές για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα καταφέρει να μετριάσει την αβεβαιότητα που επικρατεί και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος σχετικά με τον στόχο των 50 δισ. λέγοντας πως το πρόγραμμα θα προσελκύσει επενδύσεις περί των 25 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εννέα διαγωνισμοί που «πάγωσαν» μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφορούν στην πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 29% του ΟΠΑΠ, του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του 74% της ΕΥΑΘ και των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, καθώς και στην παραχώρηση αρκετών από τα μικρά λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση ακινήτων, όπως στο Ελληνικό και στην Αφάντου στη Ρόδο.
Aπο:moneypost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου