Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τα αίτια για την πανωλεθρία της ΠΑΣΚΕ Λάρκο


Στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου εργαζομένων της Λάρκο η ΠΑΣΚΕ υπέστη πανωλεθρία. Οι συμμετέχοντες στις εκλογές "τιμώρησαν" με αυτόν τον τρόπο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αυτά τα τρία χρόνια αλλά ταυτόχρονα "τιμώρησαν" στην κυριολεξία τόσο την ΠΑΣΚΕ όσο και συνδικαλιστές της για τη δράση τους και τις συμπεριφορές τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε σχέση με ζητήματα εργασιακά και λειτουργικά που απασχόλησαν την εταιρεία.
Ίσως ο μοναδικός που διασώθηκε και αυτός στο παρά πέντε από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ ήταν ο Κώστας Πολυζώης, ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί συγκεντρώνοντας περισσότερους προσωπικούς φίλους παρά παραταξιακούς.



Σύμφωνα με τα όσα σε εμάς λέγονται από πάρα πολλούς εργαζόμενους, τίποτα δεν είναι τυχαίο μιας και μιλάμε για εκλογική διαδικασία. Και οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψιν από τους ψηφοφόρους ήταν πάρα πολλοί όπως: Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ όλο αυτό το διάστημα τα εργασιακά ζητήματα, η προβολή από την πλευρά τους για το μέλλον της εταιρείας και τον χαρακτήρα που αυτή θα έχει, η προσπάθεια από ορισμένους συνδικαλιστές και διοικητικούς της εταιρείας για την εξασφάλιση και την πρόσληψη, όπως και έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, παιδιών τους ή συγγενών τους και μάλιστα δίχως κανένα αντικειμενικό κριτήριο τη στιγμή που σε πολλούς από αυτούς μέσα στα σπίτια τους υπάρχουν δύο και τρεις άνεργοι. 

Άλλωστε πρόσφατα είναι τα ρεπορτάζ από το εργοτάξιο της Λάρυμνας όπου τα BMW, τα MERCEDES και τα JEEP των τέκνων ή συγγενών υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας ήταν παρκαρισμένα απ' έξω και αυτοί είχαν προσληφθεί ως υπάλληλοι. Οι προσωπικές επιλογές πολλών κομματικών στελεχών συμπεριλαμβανομένων Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Δημοτικών Συμβούλων κ.ο.κ. σε ότι αφορά προσλήψεις και τακτοποιήσεις φίλα προσκείμενων προς αυτούς στο εσωτερικό της εταιρείας. Κινήσεις συνδικαλιστών, οι οποίοι λόγω πιθανής αποκρατικοποίησης της εταιρείας, προσπαθούν πρώτοι οι ίδιοι να εξασφαλίσουν το εργασιακό μέλλον σε αυτή.

Όλα αυτά και πολλά άλλα μικρότερης σημασίας καταπόντισαν τον πανίσχυρο μηχανισμό έως πρότινος της ΠΑΣΚΕ στην εταιρεία Λάρκο, καθώς οι εργαζόμενοι καθημερινά διαπίστωναν όλα τα προηγούμενα και παρά τη στωικότητα που έδειχναν προς τα έξω, φαίνεται ότι δεν τα συγχωρούσαν με τίποτα. Αποτέλεσμα αυτό είχε τη μαζική φυγή προς άλλους συνδικαλιστικούς χώρους και την αύξηση της δύναμης της ΔΑΚΕ, της οποίας τα συνδικαλιστικά στελέχη τουλάχιστον σύμφωνα με την δική τους άποψη, είχαν περισσότερο ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Ως γνωστόν η εταιρεία βρίσκεται στην περιβόητη λίστα των εταιριών τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί την αποκρατικοποίηση. Μέσο-μακροπρόθεσμα και αν αυτό συμβεί, που όλα δείχνουν ότι θα συμβεί, οι συσχετισμοί δυνάμεων σε ότι αφορά τις συνδικαλιστικές παρατάξεις εντός της, θα αλλάξουν, μιας και ο συνδικαλισμός θα συνεχίσει να υπάρχει με όποιο καθεστώς. Και όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε, όποιος ασχολείται με τον συνδικαλισμό καλό είναι να γνωρίζει ότι τίποτα από δω και πέρα δεν είναι δεδομένο και όπως έως τώρα το ήξερε.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά το μέλλον τους, αγωνιούν πάρα πολύ για το ψωμί τους και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλα τα δρώμενα και ειδικότερα εκείνα τα οποία παρουσιάζουν ιδιοτελείς συμπεριφορές, ιδίες πελατειακές σχέσεις και δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των προβλημάτων και των αγωνιών των ιδίων. 

Με αυτό το κριτήριο καταποντίστηκε η ΠΑΣΚΕ Λάρκο.




Απο: messapianews





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους