Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πόλος έλξης οι αποκρατικοποιήσεις


Του Ηλια Γ. Μπελλου
Επιστρέφουν για «επαφές» οι ξένοι οίκοι


Στην Αθήνα επέστρεψαν και πάλι, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες. Αποστολή τους; Να κάνουν σειρά επαφών, που ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναζητώντας νέες ισορροπίες και, όπου αυτό είναι δυνατό, μερίδιο από τα projects που θα έχουν οι σύμβουλοι του Δημοσίου και οι ανάδοχοι από την εμπλοκή τους στις αποκρατικοποιήσεις. Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις...



 επισημαίνουν πως με την έμφαση της κυβερνητικής προσπάθειας να δίνεται βραχυπρόθεσμα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα αιτήματα για ραντεβού πυκνώνουν... αξιοσημείωτα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ενώ οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν ορισθεί από τον Οκτώβριο, οι αναδοχές -όπου πραγματοποιηθούν πωλήσεις μετοχών- δεν έχουν ακόμα κλείσει. Παράλληλα, νέο πεδίο για εμπλοκή ξένων οίκων συνιστά η προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και η πώληση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρονται σε τουλάχιστον 10 τράπεζες που έχουν επιδιώξει να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται, κυρίως, για γαλλικές, γερμανικές αλλά και αμερικανικές τράπεζες.

Τι επιδιώκουν

Κάποια από τα ραντεβού αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο γνωριμίας με τη νέα κυβέρνηση και της αναγκαίας αλληλοενημέρωσης, ενώ άλλα στοχεύουν ξεκάθαρα στην εξασφάλιση έργου και συμβάσεων με το Δημόσιο. Ετσι, την προηγούμενη Παρασκευή στελέχη μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, η οποία ωστόσο δεν έχει αναλάβει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- κανένα έργο συναντήθηκαν με μέλη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.
Στέλεχος της Deutsche Bank επιβεβαιώνει στην «Κ» το κλίμα αυτό, τονίζοντας πως «όλοι θέλουν να δουν τον κ. Στουρνάρα όχι απαραίτητα για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι, αλλά κυρίως για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και να δηλώσουν το παρών». «Είναι φυσικό ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο αδιάφορων» συνεχίζει η ιδια πηγή από τη γερμανική τράπεζα, που εξηγεί πως οι χαμηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις πολλών προς πώληση εισηγμένων του Δημοσίου περιορίζει σημαντικά τις πραγματικές προμήθειες που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 2% και 4% της αξίας της συναλλαγής. «Υπάρχουν όμως και άλλα μοντέλα αποτίμησης, όπως η προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών, οι κρυφές εσωτερικές αξίες αλλά και η αξία του ενεργητικού, που μπορούν να κάνουν τη συνεργασία πιο προσοδοφόρα» συμπληρώνει. Η κατάσταση αυτή, των χαμηλών αμοιβών, μαζί με τις μεγάλες καθυστερήσεις που αναμένονται, συγκριτικά με άλλες αγορές, στην ελληνική έχει οδηγήσει τους ξένους οίκους στην απασχόληση junior ομάδων για τα ελληνικά assets, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Εκτός από τις παραπάνω τράπεζες κινητικότητα στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν και οι BNP Paribas, Societe Generale και Credit Suisse. Παράλληλα με τους ξένους και ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν, ήδη από τον Οκτώβριο, στη διαδικασία και αναζητούν τώρα την άρση της αβεβαιότητας και στο δικό τους κομμάτι δραστηριοποίησης.
Στη ΔΕΗ, μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, ρόλο χρηματοοικονομικών συμβούλων έχουν η αμερικανική Bank of America Merrill Lynch και η ελβετική Credit Suisse Securities αλλά και οι ελληνικές Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Citigroup Global Markets Limited εμπλέκεται ως σύμβουλος στα περιφερειακά αεροδρόμια μαζί με την Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ. Η αμερικανική Morgan Stanley μαζί με την Πειραιώς έχουν αναλάβει το συμβουλευτικό έργο σε ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και τα περιφερειακά λιμάνια. Η βρετανική HSBC ασχολείται με την πώληση της ΕΥΔΑΘ αλλά και της Λάρκο. Στην ΕΥΔΑΠ σύμβουλοι είναι οι Credit Agricole, Εμπορική και Eurobank. Η Lazard Freres έχει μπει στα ΕΛΤΑ μαζί με την Pricewaterhousecoopers. Τέλος, η UBS μαζί με τη Nomura είναι σύμβουλος στην πώληση του 35,5% των μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, ενώ ρόλο διαδραματίζουν η Goldman Sachs και η J.P. Morgan.


Απο:kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους