Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι Ελληνες φοροδιαφεύγουν 28 δις ευρώ το χρόνο!

Αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα -μόνο για ένα χρόνο- τότε δεν θα χρειαζόταν η λήψη μέτρων 11,5 δις ευρώ για το πρόγραμμα της επόμενης διετίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου η οποία τονίζει ότι αν είχαν φορολογηθεί τα εισοδήματα αυτά θα απέφεραν φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 11,2 δις, όσα είναι δηλαδή και τα επώδυνα μέτρα που καλείται να λάβει η
κυβέρνηση.


 Στη μελέτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι οι επαγγελματικές ομάδες που αποκρύπτουν από την εφορία τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος ενώ η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε Κρήτη, Αττική, Πελοπόννησο και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Οι ερευνητές έχουν επιλέξει έναν απλό τρόπο για να εντοπίσουν τις περιοχές που φοροδιαφεύγουν αφού συνέκριναν τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων. 

Ανακάλυψαν έτσι ότι δανειολήπτες με μηνιαία εισοδήματα μικρότερα από τη μηνιαία δόση των δανείων και των καρτών εξυπηρετούσαν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να εντοπιστεί μια πιστωτική κάρτα με όριο και χρέη 35.000 ευρώ όταν τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν ξεπερνούσαν τα 10.000 με 15.000 ευρώ το χρόνο. Η μελέτη εκπονήθηκε από τρεις καθηγητές, δύο εκ των οποίων είναι Ελληνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για το 2009 ήταν 28 δις ευρώ. Αν τα εισοδήματα αυτά είχαν φορολογηθεί θα απέφεραν έσοδα 11,2 δις ευρώ και θα μειωνόταν το αντίστοιχο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 κατά 48% !

Αυτό σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή αποτέλεσε τη βασική αιτία στέρησης εσόδων από το κράτος και κατά συνέπεια στέρησης του ρυθμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η μελέτη εξετάζει ακόμη και την πολιτική διάσταση του φαινομένου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται να μη διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λόγω προσωπικών κινήτρων που σχετίζονται με τα επαγγέλματα των βουλευτών και τις ισχυρές επαγγελματικές τους ενώσεις. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφεύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και το 68%, ειδικά στην Κρήτη, στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Επίσης, κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ περίπου ενώ στους μηχανικούς υπολογίζεται ότι αποκρύπτονται 28.625 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί αποκρύπτουν περίπου 24.700 ευρώ ετησίως, οι λογιστές αποκρύπτουν 24.500 ευρώ, οι δικηγόροι 24.000 περίπου.
 Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει γιατί η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αντί να λαμβάνει συνεχώς μέτρα που πλήττουν μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του εξετάζει τρόπους να αξιοποιήσει το περιουσιολόγιο (όταν αυτό ολοκληρωθεί) για να μπορέσει να διασταυρώσει στοιχεία και να πιάσει τους παραβάτες ενώ δεσμεύεται ότι θα ληφθούν μέτρα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη βουλή.

Απο:patrastimes









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους