κλίματος στην εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων και η μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%.
Βέβαια η παροχή τραπεζικών πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ακόμη εξαιρετικά φειδωλή (-4,5% ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης) ενώ δεν αναμένεται βελτίωση του κλίματος πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης και τη μαζική επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Την τελευταία διετία οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τη συρρίκνωση της καταθετικής τους βάσης, καθώς από τις αρχές του 2010 οι εκροές ανέρχονται στα 80 περίπου δισ. ευρώ, αλλά επιβαρύνθηκαν και με «δυσβάστακτους τόκους» στην ανεπιτυχή τους προσπάθεια να δελεάσουν τους καταθέτες με υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Την ίδια στιγμή η στρέβλωση λόγω του υψηλού επιτοκιακού κόστους για τις τράπεζες μετακυλιόταν στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ πίεζε τα κέρδη και τα κεφάλαια του πιστωτικού συστήματος. Το μεγάλο κόστος οδηγεί σε υψηλότερες ζημίες και άρα μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια, ενώ το ακριβό χρήμα οδηγεί σε αυξημένα spreads στα δάνεια, κάνοντας την πολυπόθητη ανάκαμψη ακόμη πιο μακρινή υπόθεση.
Εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων για το σύστημα διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ, με τα υφιστάμενα υψηλά επιτόκια, ενώ θα ήταν μόλις 2,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3%, που μπορεί να θεωρηθεί εύλογο, τη στιγμή που 3% είναι το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Συνολικά, την τελευταία τριετία, κατά την οποία τα καταθετικά επιτόκια κινήθηκαν σε επίπεδο 7% ή και 8%, οι τράπεζες «μπήκαν μέσα» κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.
Ο φαύλος κύκλος του υψηλού κόστους χρήματος για τις τράπεζες έχει αναδειχθεί ως μείζον πρόβλημα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη και την τρόικα, χωρίς να έχει καταστεί δυνατόν να «σπάσει» αφού η ρευστότητα για το σύστημα εξακολουθεί να είναι πενιχρή. Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος με κάθε ευκαιρία συνέστηνε στις τράπεζες να διακόψουν τον πόλεμο των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, χωρίς βέβαια να το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες από το επίπεδο του 5,5% με 6%, τα επιτόκια έχουν πέσει λίγο κάτω από το 5% για τις μεγάλες τράπεζες, με επιμέρους προϊόντα πάντως που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα κινούνται αρκετά πιο πάνω.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, όπως και της συγκέντρωσης του κλάδου, αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταθετών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και θα αρχίσει η επάνοδος των καταθετικών κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, σε ορίζοντα εξαμήνου, ενδεχομένως να καταγραφεί γοργή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, σε επίπεδο ακόμη και της τάξης του 3%.
Ήδη, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το σχηματισμό κυβέρνησης και την απομάκρυνση του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η ηρεμία στους καταθέτες επέστρεψε και ήδη περί τα 3,2 δισ. ευρώ καταθέσεων επέστρεψαν στο σύστημα. Μάλιστα η ηρεμία έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και κατ'Α επέκταση στις χορηγήσεις.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,82%. Οι προθεσμιακές καταθέσεις των ιδιωτών κατέγραψαν άνοδο τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στα 77,72 δισ. ευρώ έναντι 74,14 δισ. ευρώ του Ιουνίου ενώ ήταν 77,78 δισ. ευρώ το μήνα Μάιο.
Απο:express
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου