Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο καπιταλισμός των σουτιέν

Πολλή συζήτηση έχει αναπτυχθεί στην χώρα περι της ανάγκης αλλαγών στο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον.

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων που δεχόμαστε στο εσωτερικό της χώρας απο ξένους παράγοντες(τρόικα-ΔΝΤ) συγκλίνουν στην αναγκη υποτίμησης της αξίας των ημερομισθίων της αλλαγής των εργασιακών σχέσων προκειμένου όπως υποστηρίζουν..
η ελληνική οικονμία να γίνει ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη για επενδύσεις.

 
Τα τελευταία χρόνια όμως, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που ελέγχουν την παραγωγή- εμπορία και διακίνηση των καταναλωτικών αγαθών και προιόντων, έχουν εγκαταστήσει τις παραγωγικές τους μονάδες σε τρίτες χώρες...

Για παράδειγμα, μια αξονική τομογραφία του νέου, αντιδραστικά μεταλαγμένου καπιταλισμού, εστιάζοντας σε ένα και μόνο προϊόν : τα σουτιέν που πουλάει μεγάλη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Τα έν λόγω προϊόντα παράγονται στην Κίνα σε μια απο τιs παράκτιες ζώνες που αποτέλεσαν τα πρώτα φυτώρια του "καπιταλισμού με κινεζικά χρώματα", μετά την ιστορική στροφή του Ντεγκ Σιαπίγκ, το 1997. Οι παραγωγοί ανήκουν στα 300 εκατομμύρια των mingong- περιπλανώμενοι εργάτες χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα, αφού έχουν μεταναστεύσει απο αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα χωρίς άδεια των Αρχών. Κάθε σουτιέν πουλιέται στην γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αντί 20 ευρώ. Απο αυτά:

Η γαλλική αλυσίδα τσεπώνει 10,81 ευρώ και το γαλλικό κράτος μέσω ΦΠΑ 3,28 ευρώ

2,74 πηγαίνουν στη γαλλική εταιρία που έχει κρατήσει το ντιζάιν, τις αποθήκες και το δίκτυο πωλήσεων, ενώ έχει αναθέσει στην κινέζικη βιομηχανία και την υπεργολαβία της παραγωγής.

0,44 αντιστοιχούν στα έξοδα μεταφοράs και εκτελωνισμού
Μόλις 2,73 πηγαίνουν στην κινέζικη βιομηχανία που παρήγαγε τα σουτιέν. Απο αυτά,
1,64 πηγαίνουν για την αγορά πρώτης ύλης και 0,82 για τα έξοδα παραγωγής ( απόσβεση και συντήρηση του εξοπλισμού). Ο Κινέζος βιομήχανος εισπράττει, ως καθαρό κέρδος, 0,27 ανά σουτιέν.

Ο Κινέζος εργάτης παίρνει..0,10 ευρώ, χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση! Δέκα σεντς στα 20 ευρώ που κοστίζει το σουτιέν, το οποίο παρήγαγε.
Το απλό παράδειγμα μπορεί να ειδωθεί ως μικρογραφία του νέου καπιταλιστικού υπόδείγματος...

Φαντάζομαι να μην εννοούμε μιλώνταs για ανταγωνιστική οικονομία και αγορά εργασίαs αυτο το πρότυπο ανάπτυξης και απασχόλησης .

Φοβάμαι δυστυχώς οτι με αυτή την οικονομική λογική θα ανανετρηθούμε. Αυτή που πάει να επιβληθεί ωs μονόδρομος απο ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις και οικονομικά κέντρα....

 
Aπο:cityvoice
 
 
kapital
 
 


























 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους