Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters: Πόσα χρήματα χρωστούν τα πολιτικά κόμματα σε τράπεζες

Τα οικονομικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων έβαλε στο στόχαστρο νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 223 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δύο κόμματα θα μειωθούν, λόγω της κατάρρευσης των εκλογικών τους ποσοστών. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες.
"Οι συνθήκες χρηματοδότησης των κομμάτων δίνουν τροφή σε όσους δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα", αναφέρεται παρακάτω.





Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος χαρακτηρίζει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων εμβληματικό των οικονομικών δυσλειτουργιών της χώρας.

Τρεις φορές υψηλότερη η χρηματοδότηση σε σχέση με τα ελληνικά

"Αυτή η ιδιοτελής νοοτροπία δεν θα τελειώσει όσο η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τα φερέγγυα κράτη της ευρωζώνης", υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα λαμβάνουν τρεις φορές υψηλότερη χρηματοδότηση για κάθε ψήφο σε σχέση με τα γερμανικά, είναι κύριο μέρος του προβλήματος.
Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, δηλώνει από τη μεριά του, ότι η οικονομική κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η απόδειξη ότι το σύστημα της χρηματοδότησης της πολιτικής στην Ελλάδα, είναι εσφαλμένο. Τα κόμματα δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος οδηγεί στην εξάρτησή τους από τις τράπεζες, όπως προσθέτει. Δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση των πολιτικών και των τραπεζών, σημειώνει.

Ο Κώστας Τσιμάρας, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Reuters πως ο κύριος όγκος των τραπεζικών δανείων του κόμματος πληρώνεται στην ώρα του, αλλά "ένα μικρό ποσοστό των δανείων μπορεί να γίνει μη-εξυπηρετούμενο". Για να μπορέσουν τα κόμματα να τα βγάλουν πέρα με το χρέος τους, θα πρέπει να το αναδιαρθρώσουν, τόνισε χαρακτηριστικά.
Θα είναι πολύ δύσκολο για τα κόμματα να εξοφλήσουν το χρέος τους, αν δεν υπάρχει μία είδους άλλη συμφωνία. Σύντομα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για να δοθεί στα κόμματα η δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάποια μορφή συμβιβασμού για τα δάνεια αυτά, όπως πρόσθεσε.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δεν ανταποκρίθηκε στην ερώτηση του Reuters για σχολιασμό.
Βασικός δανειστής των κομμάτων εμφανίζεται η ΑΤΕBank, στην οποία η Νέα Δημοκρατία χρωστά 105 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 96 εκατ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δανείσει 15 εκατ. στη ΝΔ και 6,5 εκατ. στο ΠΑΣΟΚ.

Απλόχερες οι χρηματοδοτήσεις

Η Ελλάδα είναι από τις πιο γενναιόδωρες χώρες της ΕΕ απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Παρείχε ένα μέσο όρο 6,5 ευρώ ανά εγγεγραμμένο ψηφοφόρο ανά έτος μεταξύ του 2007 και του 2011 - η τέταρτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και τη Φινλανδία, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα παραδίδει τρεις φορές το ποσό που δαπανήθηκε από τη Γερμανία για τα πολιτικά κόμματα. Ανά έγκυρη ψήφο, η Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 9,4 ευρώ έναντι 3,1 ευρώ στην περίπτωση της Γερμανίας.
Το 2011 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 16,9 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 21,7 εκατ. ευρώ. Το 2010, όταν η κρίση χρέους στην Ελλάδα εξερράγη και η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει σχέδιο διάσωσης, η χώρα δαπάνησε συνολικά 65 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Γερμανία, με πληθυσμό πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο, περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε 150 εκατομμύρια ευρώ, σχολιάζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.


Απο: Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους