Με
ταχείς ρυθμούς προχωρά το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Χτες το Ταμείο
Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΥΠΕΔ) ανακοίνωσε σε κοινή συνάντηση που είχε με τη
διοίκηση της εταιρείας και τα σωματεία των εργαζομένων τα βήματα με τα
οποία η συγκυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της εταιρείας και κατ'
επέκταση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Μάλιστα, για την προσέλκυση
επενδυτή, θα γίνουν άμεσα μειώσεις μισθών κατά 17%.
Βαδίζοντας
στη γνωστή «πεπατημένη», η συγκυβέρνηση προχωρά στο «σπάσιμο» της
εταιρείας σε δύο κομμάτια το «υγιές» και το «κακό» (σ.σ.: κάτι
αντίστοιχο έγινε και με την ΕΥΔΑΠ). Στο «υγιές» - δηλαδή το κομμάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει κέρδη στον αγοραστή - εντάσσεται το εργοστάσιο, το λιμάνι της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κόκκινου. Αντίθετα στο «κακό» εντάσσονται τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, η κινητή περιουσία της ΛΑΡΚΟ και όλα τα χρέη της εταιρείας. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι στις 31/12, οπότε και λήγει η σύμβαση εκμετάλλευσης με το ελληνικό Δημόσιο, να προκηρυχθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και το «υγιές» κομμάτι να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Ταυτόχρονα, το «κακό» κομμάτι θα μπει σε εκκαθάριση.
Για να γίνει αυτό, όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση, η εταιρεία πρέπει να γίνει... προσιτή στους επενδυτές. Ετσι, μετά την άμεση μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 17%, θα γίνουν εκ νέου νέες συμβάσεις με τον ιδιώτη.
Οσον αφορά τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αν θα αξιοποιηθούν ή όχι. Δέσμευση ωστόσο δεν υπήρξε ούτε και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (η παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΛΑΡΚΟ για την αποπροσανατολιστική τακτική που είχαν τα τελευταία χρόνια που εστίαζαν στο ζήτημα του αν είναι ή όχι ΔΕΚΟ η ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας κατά τα άλλα να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική.
Απο:rizospastis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου