Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μικρή υποχώρηση Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ

Μικρή υποχώρηση Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟΣε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται αύριο Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που ζητούν να περνούν οι αποκρατικοποιήσεις πρώτα από τον έλεγχο της Βουλής. Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Μπακογιάννη για το ΤΑΙΠΕΔ.
Μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου».




Εξήγησε ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν από την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιρειών που αναφέρονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις οποίες το Ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης στο πλαίσιο εκπλήρωσης των σκοπών του.

Ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε ακόμη ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο που είναι το ελληνικό Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.
Κόντρα Λαφαζάνη-Μπακογιάννη για το ΤΑΙΠΕΔ

Πριν από την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να παρουσιάσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών, καθώς υποστήριξε ότι η παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη και το Ταμείο είναι «όργανο ξεπουλήματος της χώρας».

Το αίτημα απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (Τζαμτζής, Κουκουλόπουλος, Τσούκαλης, Μαρκόπουλος) οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε με σφοδρότητα στον χαρακτηρισμό του κ. Λαφαζάνη περί «οργάνου ξένων συμφερόντων».

Ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη ότι λέει να το αποδεικνύει δεδομένου ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις αναπόδεικτες μέσα στη Βουλή. «Όργανο ξένων συμφερόντων είστε εσείς που θέλετε να μας πάτε στη δραχμή» είπε η βουλευτής της ΝΔ προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους