Κάθε συζήτηση, δημόσια ή ιδιωτική, που φέρνει σε αδιέξοδο κυβερνητικούς παράγοντες, για τη σκληρότητα των μέτρων, αναδεικνύει ως πρώτο τους επιχείρημα το ρητορικό ερώτημα «μα, υπάρχει άλλη λύση;». Η απάντηση φανερώνει αδυναμία υποστήριξης μιας αδιέξοδης πολιτικής, που και οι ίδιοι γνωρίζουν πως δεν βγαίνει και δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο από το τούνελ που βρέθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Και όταν και οι ίδιοι δεν πιστεύουν στην επιτυχία της συγκεκριμένης πολιτικής, είναι δύσκολο να την υποστηρίξουν σοβαρά και σθεναρά.
Ενα δεύτερο επιχείρημα που επικαλούνται, είναι η λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ή των 45 δισ. ευρώ, αν φανούν γενναιόδωροι οι δανειστές, αλλά αποφεύγουν τις πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα διανεμηθούν τα συγκεκριμένα ποσά. Το βέβαιο είναι πως δεν θα καλύψουν εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών και δεν θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική που πλήττουν άμεσα τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, οπότε είναι δύσκολο να εμφανιστεί η δόση ως αντισταθμιστικό μέτρο.
Δείχνουν όμως να αποτυγχάνουν και σε επίπεδο διαχείρισης της συμφωνίας ή των διαφωνιών. Το μήνυμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών είναι πως τα συναρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει τα μέτρα με την τρόικα, αλλά μάλλον δεν τα συμφώνησαν με τους κυβερνητικούς εταίρους. Είναι λίγο παράδοξη η μέθοδος, να συμφωνείς πρώτα με τους τρίτους και μετά με τους οικείους, εκτός και αν στους τρίτους βρίσκεις περισσότερα ευήκοα ώτα, απ' ό,τι εντός.
Δεν διαφωνούν, όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ούτε και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει τι θέλει ακριβώς. Παράδειγμα, η φορολογία εισοδήματος. Από τον περασμένο Αύγουστο, που ξεκίνησε το στήσιμο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών πάνω από δέκα φορολογικές κλίμακες, με συχνότητα μία ανά τετραήμερο. Οι μισές επιβαρύνουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, οι υπόλοιπες τα ελαφρύνουν, που φανερώνει ότι, λίγες μέρες πριν η κλίμακα οριστικοποιηθεί και ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός.
Κάπως έτσι καταρτίστηκαν τα δεκάδες μέτρα του νέου μνημονίου, που θα διασφαλίσουν στην ελληνική οικονομία μία ακόμα διετία ύφεσης, επειδή, όπως λένε, «δεν υπάρχει άλλη λύση». Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω -όχι πολύ, μόλις τέσσερις μήνες-, θα θυμηθούμε ότι, στη διάρκεια της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι θα αντιμετώπιζαν το ίδιο το πρόβλημα, δηλαδή της περικοπής των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, με «ισοδύναμα» μέτρα 18 δισ. ευρώ (θα περίσσευαν και 6,5 δισ. ευρώ) και χωρίς οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αν είχαν πράγματι άλλη λύση, γιατί δεν την εφάρμοσαν;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Απο: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου