Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αγώνας 12 ημερών για τη... δόση μας


Κοινοβουλευτικός αγώνας ταχύτητας 12 ημερών ξεκινά για την κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη με την κατάθεση στην Βουλή του προϋπολογισμού για το 2013. Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού και του πακέτου μέτρων (δημοσιονομικά και εργασιακά) έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την 12η Νοεμβρίου ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 31,5 δισ. ευρώ.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έως τώρα επίσημο κοινοβουλευτικό προγραμματισμό αλλά και με πληροφορίες από τα κοινοβουλευτικά επιτελεία κομμάτων τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Σήμερα Τρίτη 30.10 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ

- Τετάρτη 31.10: κατατίθεται στην Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2013 και ανακοινώνεται στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η επεξεργασία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκινά μετά από 48 ώρες από την κατάθεσή του. Εφόσον λοιπόν είναι σε ισχύ ο κυβερνητικός προγραμματισμός για ολοκλήρωση της ψηφοφορίας μέτρων και προϋπολογισμού έως την 12η Νοεμβρίου τότε πιθανότατα:

- Σάββατο 3.11 και Κυριακή 4.11 θα γίνουν οι 4 συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομικών με θέμα την επεξεργασία του προϋπολογισμού.

- Την Δευτέρα 5.11 κατατίθεται το πακέτο με τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, τα εργασιακά και τα προαπαιτούμενα.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι αυτή του κατεπείγοντος με αποτέλεσμα:

- Τρίτη 6.11 η Επιτροπή Οικονομικών το επεξεργάζεται και

- Τετάρτη 7.11 μπαίνει στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Επιπροσθέτως, με δεδομένη πάντα την κυβερνητική επιδίωξη για νομοθετική ολοκλήρωση όλων των δεσμεύσεων ως την συνεδρίαση του κρίσιμου Γιουρογκρουπ (12η.11), θα επιχειρηθεί να μπει στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός την Πέμπτη 8.11 και μέσα σε 4 ημέρες, δηλαδή έως την 11η Νοεμβρίου να ψηφιστεί. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος στόχος μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς απαιτείται και η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Τμήμα ειδήσεων defencenet




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους