Του Βαγγελη Μανδραβελη
Γ. Στουρνάρας: Κάποιες συμβάσεις του προγράμματος μπορούν να κυρωθούν από τη Βουλή
Εσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2013. Από αυτά, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στη Βουλή, τα 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις εταιρειών και 0,3 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Συνολικά μέχρι το 2016 το Ταμείο προσδοκά σε έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, περίπου στον στόχο που έχει τεθεί σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου.
Παράλληλα, αρνητικός εμφανίστηκε, εκ νέου χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ό,τι αφορά το θέμα των εγκρίσεων των συμβάσεων αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι η Επιτροπή μπορεί να διατυπώνει απόψεις και παρατηρήσεις επί των προκηρύξεων των αποκρατικοποιήσεων, αλλά δεν μπορεί να έρχεται κάθε σύμβαση προς έγκριση στη Βουλή. «Νομίζω ότι θα ήταν λάθος και θα πηγαίναμε προς τα πίσω εάν φέρναμε στην ελληνική Βουλή κάθε περίπτωση (σύμβαση)», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κάποιες συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων να κυρωθούν από τη Βουλή. «Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφελείας, ώστε να θωρακιστεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου», είπε, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι η διαδικασία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων διασφαλίζει τη διαφάνεια. Κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν ελεγκτικά όργανα, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία γνωμοδοτεί επί της τελικής απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ασκεί τον προσυμβατικό έλεγχο. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο δεν επιλέγει εκείνο τα περιουσιακά στοιχεία που θα αξιοποιήσει, αλλά εκτελεί εντολές της Ελληνικής Δημοκρατίας και κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα εκτιμώμενα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει 2,5 δισ. ευρώ το 2013, 2,4 δισ. ευρώ το 2014, 1,1 δισ. ευρώ το 2015 και 3,4 δισ. ευρώ το 2016. Συνολικά το Ταμείο αναμένει έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, αν στα προηγούμενα συμπεριληφθούν και τα έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ που ήδη έχουν περιέλθει στο Ταμείο από τις συμβάσεις του ΟΠΑΠ, του IBC και των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Γιάννης Εμίρης, θα παραμείνει υποτονικό ώς το τέλος του έτους, αφού τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται μόνο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 61% της ΕΥΑΘ. Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα «ζωηρέψει» στο α΄ τρίμηνο του έτους, οπότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη 13 αποκρατικοποιήσεων.
Μεταξύ αυτών η αποκρατικοποίηση των 12 μεγάλων (ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.λπ.) και των 400 μικρών λιμένων της χώρας, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ, του ΟΔΙΕ, της ΕΑΣ, της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, των ΕΛΠΕ, της Εγνατίας Οδού, των περιφερειακών αεροδρομίων, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 δημοσίων κτιρίων.
Για το β΄ τρίμηνο του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ και της αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ν. Καβάλα.
Η αξιοποίηση της ΔΕΗ, του Ψηφιακού Μερίσματος και της Τραινοσέ αναμένεται να καθυστερήσει, προς το τέλος του 2013 και τις αρχές του 2014.
Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, ότι από τα 81.000 ακίνητα του Δημοσίου, που έλεγξε το ΤΑΙΠΕΔ, περισσότερα από 28.000 βρέθηκαν καταπατημένα. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ακίνητα του Δημοσίου ανέρχονται σε περισσότερα από 120 χιλ.
Απο:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου