Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ορυκτά: Το 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών καλύπτει ο κλάδος

Ορυκτά: Το 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών καλύπτει ο κλάδος Το 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών καλύπτει ο κλάδος των ορυκτών το 2011, ποσοστό αυξημένο κατά 33,4% σε σχέση με το 2010 , ενώ σε χρήματα η αξία αποτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα τα στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία έκανε γνωστά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πλούσιο γεωφυσικό πλούτο που διαθέτει, στοχεύοντας στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

 


Η διοίκηση του συνδέσμου που ξεναγήθηκε και στη συνέχεια συνεδρίασε στη Γερακινή Χαλκδικής, στην έδρα της εταιρίας “Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΒΕΕ”, -μια εταιρεία εξαγωγική κατά 90% με 300 εργαζόμενους- ανέφερε παράλληλα, πως η εγχώρια παραγωγή ορυκτών, ανήλθε για το 2011, συνολικά στους 75 εκ. τόνους και είναι αυξημένη κατά 21%, έναντι του 2010, ενώ οι εκτιμήσεις για τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ότι αυτή ανέρχεται σε 2,5-3%.
 
«Ο κλάδος αποτελεί πυρήνα περιφερειακής κι εθνικής ανάπτυξης αλλά και διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ διασφαλίζει και τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αιτήματα του κλάδου που είναι η βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, με ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και φορολογική αναγνώριση δαπανών για συναλλαγές με χώρες-σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία.
Ζητείται ακόμη μια ειδική ενεργειακή πολιτική για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως είναι αυτές του κλάδου, ο εκσυγχρονισμός, η απλοποίηση και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αδειοδότησης εξορυκτικών έργων, η άμεση επίλυση με κατάλληλο κανονιστικό τρόπο των παραχωρήσεων και των ανανεώσεων των αδειών εκμετάλλευσης μεταλλείων που είναι σε λειτουργία, αλλά και η μείωση των καταβαλλόμενων στο δημόσιο μισθωμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα επαχθή».

EUROSTAT

Aπo:imerisia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους