Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η ακτινογραφία των αποκρατικοποιήσεων

Σε αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του επόμενου έτους τελούν οι επενδυτές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στους τομείς, που προβάλλουν ως οι ελκυστικότεροι προς αξιοποίηση από την αγορά. 
Πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις, που διαθέτουν δίκτυα υποδομών, δικαιώματα στα παίγνια και ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου. 
 
 
Παρά την προσγείωση του εισπρακτικού στόχου των αποκρατικοποιήσεων, τα «κρατικόχαρτα» αυτά έχουν το τελευταίο διάστημα την τιμητική τους στη χρηματαγορά και βρίσκονται αποστασιοποιημένα πλήρως από τις τραπεζικές μετοχές που κατέχει το Δημόσιο και οι οποίες, αντιθέτως, εξακολουθούν να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης. 
 Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα έτους (5,84 ευρώ έναντι χαμηλού 1,13 ευρώ ) όσο και εκείνες του ΟΛΠ (16,10 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (5,22 ευρώ). Κοντά στα υψηλά έτους έκλεισε, εξάλλου, και η μετοχή των ΕΛΠΕ και του ΟΠΑΠ. Ειδικά, δε, ο τελευταίος κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες να καλύψει το 70% των απωλειών της τιμής της μετοχής μετά την επιβολή της φορολογίας του 30% στα μικτά του κέρδη. Σημειώνεται ότι όταν επιβλήθηκε ο φόρος, η τιμή της μετοχής προσγειώθηκε από τα 6,5 ευρώ στα 4, αλλά πλέον η τιμή της έχει διαμορφωθεί στα 5,5 ευρώ. Η κινητικότητα αυτή αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους όταν και προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στις αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. 
 
Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ) τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η ΕΥΑΘ, η Λάρκο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Εγνατία Οδός, τα ΕΛΤΑ, καθώς και άλλα μικρότερα αεροδρόμια και μαρίνες. Γενικότερα, πάντως, εξακολουθεί να ισχύει η κουρεμένη πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2016, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε αρχικά, επίσης, μειωμένη πρόβλεψη 9,51 δισ. ευρώ έως το 2016 έναντι αρχικού στόχου μεσοπρόθεσμου πλαισίου 25 δισ. ευρώ και αναθεωρημένου 11 δισ. ευρώ. 
 
Στο εξής, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύει εξαμηνιαία επικαιροποίηση του προγράμματος Αξιοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων, που θα περιλαμβάνει επικαιροποίηση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, με περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων, που διαχειρίζεται προς ιδιωτικοποίηση, χρονοδιάγραμμα ανάθεσης σε διαχειριστές και εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα αξιοποίησης γης και υποδομών με το πεδίο εργασιών να περιλαμβάνει πάνω από 70.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα, που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν σε δημόσιες κτηματικές εταιρείες (ΚΕΔ, ΕΤΑ), σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα υπουργεία. 
 
Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει γενικών κριτηρίων (ελεύθερα ακίνητα, αστικά ακίνητα, μη αστικά ακίνητα >1.000 m2) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου). Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Κασσιώπη, Κέρκυρα, Αφάντου, Ρόδος, Αστέρας Βουλιαγμένης, Sale & Repo 28 Κτίρια, ακίνητα εξωτερικού, κάμπινγκ & Ξενία Παλιουρίου, Ερμιόνη, ξενοδοχεία Ξενία, χώροι εγκαταστάσεων και υποστήριξης. 
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τη Λάρκο, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, τα ΕΛΤΑ. 
Οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και/ή για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία.
 
 
 
 Απο:madata
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους