Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο για «καλή» και «κακή» ΛΑΡΚΟ

                                                                        Χρύσα Λιάγγου

Τη διαδικασία για την επιστροφή ποσού ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στο παρελθόν στη Λάρκο απειλεί να κινήσει η Κομισιόν εκτιμώντας ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις. Το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, την περασμένη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης. Στην ίδια συνάντηση η Κομισιόν ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρείας επισημαίνοντας ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα.





Παράλληλα, η Κομισιόν φέρεται να εξέφρασε κατηγορηματική αντίθεση με την προωθούμενη ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ παράτασης για έξι μήνες της σύμβασης παραχώρησης από το Δημόσιο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της Λάρκο. Η σύμβαση έχει λήξει από τις 31/12/2012 και το ΥΠΕΚΑ προωθεί ρύθμιση για παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2013, διάστημα που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση. Οι ενστάσεις της Κομισιόν στα δύο κρίσιμα αυτά θέματα για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης καθιστά το εγχείρημα ιδιαίτερα πολύπλοκο. Το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της ανάκτησης πιθανών κρατικών ενισχύσεων που στην πράξη θα σήμαινε το κλείσιμο της μεταλλευτικής βιομηχανίας, εξετάζει το σπάσιμο της εταιρείας και τη μεταβίβαση σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων στον Αγ. Ιωάννη προκειμένου να πουληθούν ανεξάρτητα από το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο. Τα βάρη του παρελθόντος και ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ, μαζί με άλλα πάγια (και μικρότερα ορυχεία), θα μεταβιβαστούν σε μια «κακή» εταιρεία, που εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί. Το σενάριο αυτό ωστόσο που το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει από το περασμένο καλοκαίρι, σκοντάφτει στις αντιδράσεις μετόχων και πιστωτών όπως η Εθνική και η ΔΕΗ που ανησυχούν για τη ζημία που θα υποστούν μεταφέροντας το υγιές χαρτοφυλάκιο σε νέα εταιρεία. Τόσο η Εθνική όσο και η ΔΕΗ έχουν στείλει σχετικά εξώδικα στη διοίκηση της Λάρκο. Οι αντιρρήσεις της Κομισιόν στο θέμα της παράτασης της άδειας του εργοστασίου Λάρυμνας, συνδέονται με τα άλυτα περιβαλλοντικά προβλήματα.
 Η Λάρκο κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας εναποθέτει στον Ευβοϊκό στερεά απόβλητα, τα οποία ανάλογα με το ύψος της παραγωγής φτάνουν τους 2 με 3 εκατ. τόνους ετησίως. Με βάση την απόφαση του ΥΠΕΚΑ η Λάρκο θα έπρεπε να προετοιμάσει χερσαίο χώρο στη θέση Λιάβδα του Νομού Φθιώτιδας, χωρίς να έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Με άλυτο αυτό το θέμα, ο όποιος αγοραστής θα πρέπει να επενδύσει περί τα 35 εκατ. ευρώ για την εναρμόνιση της λειτουργίας του εργοστασίου με την ευρωπαική νομοθεσία.

Η ΛΑΡΚΟ μετά μία μακρά προβληματική περίοδο, κατάφερε το 2010 να περάσει από ζημίες στην κερδοφορία η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω το 2011. Τα ίδια κεφάλαια ωστόσο της εταιρείας παρέμειναν αρνητικά αν και βελτιώθηκαν στα -26, 67 εκατ. ευρώ έναντι -31,49 εκατ. ευρώ το 2010.
Αντίθετα, η Κομισιόν, όπως προέκυψε από την ίδια συνάντηση του κ. Εμίρη στις Βρυξέλλες, έκανε αποδεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι το δάνειο που πήρε η ΔΕΠΑ το 2012 ύψους 100 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητά της δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_30/01/2013_509502



Απο: kathimerini
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους