Μόλις πριν από δύο ημέρες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης εξήγγειλαν, εκτάκτως, υπό το φόβο κοινωνικής έκρηξης, ευνοϊκά μέτρα για τους ανέργους της χώρας. Πολλοί τα χαρακτήρισαν μέτρα-«ασπιρίνες», αφού ούτε στην ουσία του προβλήματος απαντούν ούτε δεδομένα θεωρούνται, καθώς για να ισχύσουν πρέπει να τα εγκρίνει πρώτα η τρόικα!
Η όλη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος από την πολιτική ηγεσία δείχνει προχειρότητα και επιπολαιότητα.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι την τερατώδη ανεργία, που ξεπέρασε το 27% και αναμένεται να αγγίξει το 30%, τη δημιούργησε η πολιτική των Μνημονίων και της διαρκούς μονομερούς λιτότητας που εξακολουθούν να υιοθετούν και να εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί εταίροι. Το να λες ότι θα προσπαθήσεις να λύσεις ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα με ημίμετρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι τουλάχιστον υποκριτικό.
Το ίδιο υποκριτικό αλλά και προσβλητικό για τον κοινό νου είναι να κόπτεσαι από τη μία για τους ανέργους, αλλά να μη δίνεις στον ΟΑΕΔ ούτε ένα ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό που άνοιξες, με την εισφορά αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της ανεργίας!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, από τα 600 εκατ. ευρώ που συνολικά έχουν πιστωθεί στον κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% στις αποδοχές όλων των δημοσίων και των τραπεζικών υπαλλήλων τα δύο τελευταία χρόνια, ο ΟΑΕΔ, ο αποκλειστικά καθ' ύλην αρμόδιος για το θέμα οργανισμός, δεν εισέπραξε δεκάρα τσακιστή!
Και ας έχει ανάγκες επιδότησης και προγράμματα.
Το ομολογεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, σ' ένα αναλυτικό non paper, που, όπως φαίνεται, στάλθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς πριν απ' τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, που τρομάζουν. Τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι άνω των 30 ετών, 1,5 εκατ. πολίτες ζουν σε νοικοκυριά όπου δεν εργάζεται κανείς, το επίδομα ανεργίας είναι το πιο μικρό στην Ε.Ε., δεν υπάρχει συγκροτημένο θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας παρά μόνο αποσπασματικές δράσεις εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Και τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση, πολλά και κρίσιμα. Τι έγιναν τα χρήματα της ειδικής εισφοράς; Αξιοποιήθηκαν σε άλλους σκοπούς και σε ποιους; Κάλυψαν τρύπες του προϋπολογισμού ή δόθηκαν σε άλλες «δράσεις»; Υπάρχει, τελικά, εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανεργία; Από τις απαντήσεις θα εξαρτηθούν πολλά
Απο: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου