Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Facebook σε ώρα εργασίας;


Ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι κρεμασμένο στη ζώνη τους φορούν οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας στην... αλυσίδα MyChef στην Ιταλία, που χτυπά όταν οι υπάλληλοι μένουν ακίνητοι πάνω από 1.5’ ειδοποιώντας το κέντρο ασφάλειας. 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Monde”, η καταγγελία για τούτο το πρωτοφανές μέτρο έχει προκαλέσει αντιδικίες, καθώς οι δύο πλευρές οχυρώνονται πίσω από τα επιχειρήματά τους.

Η εν λόγω εταιρεία είναι... 

θυγατρική μιας γαλλικής εταιρείας τροφοδοσίας, της Elior. Η καφετέρια MyChef (που έχει μια αλυσίδα καταστημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια και τα μουσεία) εγκαινίασε τούτο το σύστημα στην επιχείρηση που διαθέτει στον αυτοκινητόδρομο, λίγο έξω απ΄ την Μπολόνια. Κατά την εταιρεία, το μέτρο υπαγορεύθηκε από την ανάγκη «προστασίας των εργαζομένων», δεδομένου ότι το μαγαζί απλώνεται σε 2.500 τ.μ., έχει ήδη γίνει στόχος επτά επιθέσεων ένοπλων ληστών, ενώ υποστηρίζει πως είχε την έγκριση των συνδικάτων.

«Δεν είχαμε πρόσφατα κρούσμα ληστείας, πρόκειται για ένα μέτρο αστυνόμευσης των υπαλλήλων», απαντούν οι εργαζόμενοι και τονίζουν πως «δουλεύουμε όλοι με τον φόβο ότι θα χτυπήσει το μπιπ στη ζώνη μας, θα έρθει η ασφάλεια και το επεισόδιο θα καταγραφεί στα αρχεία της εταιρείας».

Ποιος έχει δίκιο θα φανεί όταν-αν απολυθεί υπάλληλος στη βάση των αρχείων του ηλεκτρονικού βραχιολιού, γεγονός πάντως είναι ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν καινούργια δεδομένα στους χώρους εργασίας. Σε όλο τον κόσμο λ.χ. υπάρχει αντιδικία για το αν οι εργαζόμενοι μπορούν να μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα στον χρόνο εργασίας τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Figaro», στη Γαλλία, το Εφετείο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση απόλυσης υπαλλήλου, ο οποίος σέρφαρε στο ίντερνετ για λόγους άσχετους με το αντικείμενο της δουλειάς του – «υπάρχει μια αρχή: ο χρόνος εργασίας πρέπει να αξιοποιείται για την εργασία», σημειώνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ελέγξει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που επισκέφθηκε ο εργαζόμενος.

Η περιήγηση στο Facebook (σημειώνει η «Figaro») δεν απαγορεύεται, όμως οι εργαζόμενοι αποτρέπονται από το να μπαινοβγαίνουν σ΄αυτό – «θεωρητικά μόνο» σημειώνεται, «διότι το 2011, το 64% των επιχειρήσεων μπλόκαραν την πρόσβαση των εργαζομένων τους στα κοινωνικά δίκτυα» . Αν, εξάλλου, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τον επαγγελματικό τους ηλεκτρονικό λογαριασμό για να στέλνουν και να παραλαμβάνουν mail, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ελέγξει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του/της υπαλλήλου – «δεν συνιστά λόγο απόλυσης η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για προσωπικούς λόγους, αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο», υποστηρίζεται και αναφέρεται η περίπτωση υπαλλήλου που απολύθηκε, επειδή έστειλε 156 προσωπικά mails -σε δύο μήνες- από τον επαγγελματικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Στη Βρετανία, μια μελέτη (BBC) που έγινε σε 3.500 επιχειρήσεις, απεκάλυψε ότι κάπου 233 εκ. ώρες εργάσιμου χρόνου χάνονται με την περιήγηση των εργαζομένων στα κοινωνικά δίκτυα, με ένα κόστος που αγγίζει τα 150 εκ. ευρώ. «Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια παραγωγικότητας», υποστηρίχθηκε και από κάποιους υπογραμμίσθηκε η ανάγκη απαγόρευσης της πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα. Από άλλες πλευρές αντιτάχθηκε ωστόσο, ότι οι «απαγορεύσεις» δεν είναι «απάντηση» και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το facebook ή το MySpace στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, όπως επικοινωνούν με το τηλέφωνο, για προσωπικά τους θέματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον εργάσιμο χρόνο, είτε για λόγους ασφάλειας, είτε για λόγους αστυνόμευσης, είτε για λόγους επικοινωνίας, σήμερα δοκιμάζεται. Θα υπάρξουν καταχρήσεις, ένθεν κακείθεν, πολλοί θα αδικηθούν και θα υπάρξουν «θύματα» σ΄ αυτή την πορεία. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, όμως αυτό θα φανεί μόνο μέσα από την εμπειρία και, άρα, χρειάζεται χρόνος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους