Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Κάθε 15’’ και ένας θάνατος από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια που προκαλείται από την εργασία

Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και
151 εργαζόμενοι παθαίνουν ένα εργατικό ατύχημα. Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και σύμφωνα με αυτά, 2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους, 321.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από...
 
 
 
εργατικό ατύχημα, 160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες και 313 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ένα μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ανά έτος.

Τα παραπάνω δημοσιοποιεί το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, με στόχο να προάγει την πρόληψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» καθιερώθηκε το 2001 και πρόκειται για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που επιδιώκει να εστιάσει τη διεθνή προσοχή σε θέματα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η 28η Απριλίου έχει επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζομένους, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής και Ασφάλειας για το 2013 είναι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, μια πραγματικότητα και θεωρούνται ως «μια κρυφή επιδημία».

Όπως τονίζει η Περιφέρεια, οι περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να εντοπιστούν εξαιτίας της μεγάλης περιόδου ανάπτυξης που έχουν, όπως π.χ. οι επαγγελματικοί καρκίνοι, διάφορες πνευμονοπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις, αλλά και το εργασιακό στρες, που μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα ή να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως αλκοόλ και κατάχρηση φαρμάκων. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, έχει οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, που συχνά οδηγούν τους πάσχοντες σε ακραίες ενέργειες, όπως η αυτοκτονία.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στην βιομηχανική εργασία και στις κατασκευές, με επόμενες άλλες συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, όπως μηχανικοί οχημάτων κτλ. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν υψηλό κόστος, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το στρες στην εργασία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους