Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Βιομηχανικά ατυχήματα: Τι ισχύει στη χώρα μας ;;;


Το 2010 η οδηγία Seveso II στην Ελλάδα αφορούσε 275 εγκαταστάσεις, από τις οποίες οι 42 αναφέρονται ως «μη λειτουργούσες». Το 28% των εγκαταστάσεων αυτών χωροθετείται στη Βόρεια Ελλάδα και το 20% στην περιφέρεια Αττικής.

Θα έχετε δει τις εικόνες από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουάκο του Τέξας και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ένα σχολείο και ένα γηροκομείο και με αδιευκρίνιστο ακόμη τον αριθμό των θυμάτων!!
 
 Εκφράζονται επίσης φόβοι για εξάπλωση τοξικού νέφους μετά την έκρηξη και οι αρχές προχώρησαν σε εκκένωση της περιοχής για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ισχυρή μυρωδιά αμμωνίας.

Το ατύχημα αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσο προστατευμένοι είμαστε στη χώρα μας σε περιπτώσεις τέτοιων ατυχημάτων.
Σε επίπεδο Ε.Ε, άρα και στην Ελλάδα, ισχύει η οδηγία SEVESO με την οποία καθορίζονται μέτρα και περιορισμοί για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες.
Να θυμίσουμε... ότι:
Μεγάλο τεχνολογικό ατύχημα είναι ένα συμβάν όπως πυρκαγιά, έκρηξη ή διαρροή που προκύπτει από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά τη λειτουργία μιας εγκατάστασης ή κατά τη διαδικασία διακίνησης, στην οποία υπάρχουν μία ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες και προκαλεί μεγάλους κινδύνους, άμεσους ή απώτερους στον άνθρωπο (εντός ή εκτός της εγκατάστασης) ή/και το περιβάλλον.
Βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων τεχνολογικών ατυχημάτων είναι οι ποικιλότροπες επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών αναφέρονται:
  • Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου (θάνατοι, τραυματισμοί, δηλητηριάσεις) που συμβαίνουν στους εργαζόμενους σε μία εγκατάσταση ή στους περιοίκους.
  • Η ανάγκη εκκένωσης μίας περιοχής από το κοινό (κατοίκους, εργαζόμενους, διερχόμενους) ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του ατυχήματος.
  • Καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (βιότοποι, υδατικά συστήματα, γεωργικές εκτάσεις).
  • Υλικές ζημιές στην εγκατάσταση και στις περιουσίες της ευρύτερης του ατυχήματος περιοχής.

Όμως ανησυχήσαμε διαβάζοντας τα συμπεράσματα μιας ημερίδας (Φεβρουάριος 2013) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), στη Θεσσαλονίκη, όπου κατατέθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την ετοιμότητα της χώρας να διαχειριστεί Τεχνολογικά και Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης.
¨Προβληματική είναι, μέχρι σήμερα, η εφαρμογή των οδηγιών Seveso για την ασφάλεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των επιθεωρήσεων, που τελικά γίνονται στις βιομηχανίες, πόρρω απέχει από τον προβλεπόμενο, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης μένουν ως επί το πλείστον στο «χαρτί», αφού δεν συνοδεύονται από πραγματικές ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ οι πολίτες αγνοούν στις περισσότερες περιπτώσεις πώς πρέπει ν΄ αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου. Την ίδια στιγμή, οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης είναι κατακερματισμένες, αφού ανήκουν σε πολλούς διαφορετικούς φορείς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω…..¨.

Ακούει κανείς???




Aπο: envthink





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους