Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

«Γιατί τα παιδιά μας τα έχουν όλα αλλά είναι πιο λυπημένα από τα Ελληνόπουλα;»

 
«Τα παιδιά και οι νέοι στη Γερμανία τα έχουν όλα εκτός από ένα: καλή διάθεση.  Οι νέοι στην Ισπανία και την Ελλάδα, από την άλλη, είναι πιο ευτυχισμένοι, λέει μια έρευνα της UNICEF», διαπιστώνει, σαστισμένη σχεδόν, η γερμανική εφημερίδα προσπαθώντας να καταλάβει πού οφείλεται η διαφορά.
Όλα είναι υπέροχα: H νέα διεθνής μελέτη της UNICEF για τα παιδιά της...
 
 
 
 
 
ΕΕ δείχνει ότι η συμπεριφορά των γερμανόπουλων είναι υποδειγματική. Έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, εδώ και τρία χρόνια καπνίζουν λιγότερο, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Επιπλέον το κράτος είναι συνεπές ως προς τις υποχρεώσεις προς τη γερμανική νεολαία.

Όλα είναι εντάξει λοιπόν. Ή μήπως όχι;

Ο Χανς Μπερτμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, μέλος της UNICEF, συνοψίζει τα καλά νέα σε μια μάλλον ανησυχητική φράση: «Τα γερμανόπουλα δηλώνουν σε αυτή την έρευνα κάτι τρομακτικό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε» λέει. Τι δηλώνουν; Ότι είναι λυπημένα. «Υπάρχει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στις εξωτερικές συνθήκες, (δηλαδή μεταξύ της επιτυχίας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας, της υγείας, της ασφάλειας) και της ευτυχίας στη ζωή», λέει.

Τα αποτελέσματα των στατιστικολόγων της έρευνας, το λένε ξεκάθαρα: Ανάμεσα σε 176.000 αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 11 ως 15 ετών σε 29 χώρες, η Γερμανία βρίσκεται στο νούμερο 22 της κλίμακας για την ευτυχία ενώ σε όλα τα άλλα είναι πολύ ψηλά. Πριν από μερικά χρόνια στην κλίμακα της ευτυχία τα γερμανόπουλα ήταν στη 12η θέση. Αντιθέτως, τα ελληνόπουλα, όπως και τα παιδιά από άλλες χώρες του νότου ενώ είναι πολύ χαμηλά στους τομείς όπου οι Γερμανοί πρωτεύουν, είναι πολύ ευτυχισμένα.

Το τραγελαφικό είναι το εξής: Ενώ οι νέοι και τα παιδιά είναι δυστυχισμένα, οι ενήλικες στη Γερμανία δηλώνουν όλο και περισσότερο χαρούμενοι: σε μια σύγκριση που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ενήλικες Γερμανοί από την 15η θέση το 2006 πλέον βρίσκονται στην 9η θέση από πλευράς ικανοποίησης.

«Τι συμβαίνει;», αναρωτιούνται οι Γερμανοί; Αυτό που συμπεραίνει ο καθηγητής είναι ότι «η ευημερία δεν μπορεί να είναι η βάση ή ακόμη και προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή».

«Πολλά παιδιά και νέοι νιώθουν αποκλεισμένοι», υποστηρίζει κάνοντας λόγο για «μια μονόπλευρη εστίαση στην επίσημη απόδοση και την επιτυχία. Πολλά από τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν την αίσθηση ότι είναι «χωρίς ελπίδα και προοπτική για ένα δίκαιο μερίδιο».

Τουλάχιστον που κάνουν τους Έλληνες και τους Ισπανούς, επίσης, σημαντικά καλύτερη στην παγκόσμια Σύγκριση ευτυχία νεαρών Ισπανών στην τρίτη θέση, η ελληνική πέμπτο. Εννέα στους δέκα νεαροί Ισπανοί και οι Έλληνες αξιολογούν την ικανοποίησή τους για τη ζωή θετικά ή καλύτερα - παρά το ποσοστό ανεργίας των νέων από 25 τοις εκατό. Η Ελλάδα βρίσκεται στη βαθμολογία 17 θέσεις πιο πάνω από τη Γερμανία. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που θα ικανοποιεί τους νέους - σχετικά με τη μελέτη της UNICEF μπορεί να παράσχει καμία πληροφορία.

Οι Έλληνες και οι Ισπανοί νέοι χαμογελάνε πολύ περισσότερο, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνονταν ότι οι Ισπανοί βρίσκονται στην 3η θέση στην κλίμακα της ευτυχίας, ενώ οι Έλληνες στην 5η, παρόλο που στον αντίστοιχο πίνακα για το βιοτικό επίπεδο τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 25η θέση. «Εννέα στα δέκα ΄παιδιά στην Ελλάδα και την Ισπανία αξιολογούν την ικανοποίησή τους για τη ζωή θετικά ή ακόμη πιο πάνω παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ξεπερνά το 25%».

«Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει αυτούς τους νέους χαρούμενους; Η μελέτη της UNICEF είναι ασαφής», αναρωτιέται χωρίς να παίρνει απάντηση η Die Welt..
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους